Alle berichten van Nick Jordan

WWW.wat?

Het digitaal vaardig maken van vooral kinderen is populair en dus geldt dit ook voor het maken van leertools daarvoor. Dit kunnen programma’s en websites zijn, maar ook boeken worden steeds populairder voor dit onderwerp. Een boek als WWW.wat? (door Jane Baer-Krause en Jan von Holleben, vertaald door Joukje Akveld) is zo’n boek over digitale vaardigheden.

Dit oorspronkelijk Duits boek gaat kortom over het internet. Hierin vind je antwoorden op vragen als ‘Wie heeft internet uitgevonden?’ en ‘Wie was de eerste gebruiker?’, maar ook wordt er geschreven over andere belangrijke onderwerpen, zoals hacken en virussen. Dit in verband met internet maakt het boek een ideaal overzicht als het gaat om verbanden tussen dit soort onderwerpen.

Natuurlijk staat er ook wat in over programmeren. Er wordt namelijk geantwoord op de vraag ‘Spreken computers verschillende talen?’, waarbij dus sowieso al elementen van de opmaaktaal HTML worden beschreven. Onder het stukje over deze opmaaktaal wordt duidelijk beschreven wat programmeren nu eigenlijk is en met welke tools je de beginselen van het programmeren kunt leren.

Helemaal achterin het boek vind je nog een paar pagina’s met leuke websites waar je verschillende onderwerpen als programmeren nog wat beter kunt bestuderen. Nog een pagina verder kun je nog een hele handige woordenlijst vinden met alle termen die in het boek worden beschreven. Kortom krijg je voor €17,95 een heel leuk en leerzaam boek.

Bestel WWW.wat? nu bij bol.com

Welkom bij JorCademy!

Het is belangrijk dat kinderen vanaf jongs af aan leren programmeren, maar waarom precies? Vroeger in de jaren 80 had je computers die veel minder ontwikkel waren dan de computers van nu. Een voorbeeld is de ZX Spectrum en de Commodore 64. Als je een spelletje wou gaan spelen moest je een spel inladen of het spel opstarten met code. Daardoor kreeg je ook vaker te maken met programmeren dan nu. In die tijd waren er ook veel meer mensen die zich inschreven voor informatica bij de universiteit.

Tegenwoordig is dat juist niet zo. Er zijn veel minder mensen die zich inschrijven voor informatica, en als er mensen zijn hebben ze veel minder kennis dan vroeger. En bij de computers van tegenwoordig krijg je niet snel te maken met programmeren. Als je een spelletje wilt spelen ga je gewoon naar internet, of je download een spel en je kan het gelijk spelen. De mensen die tegenwoordig games en websites maken leerden dat natuurlijk rond de jaren 80 en 90, dus zijn ze daarmee opgegroeid. De jeugd van tegenwoordig zal niet snel te maken krijgen met programmeren. In de toekomst zullen er dus veel minder programmeurs zijn. Wie moeten er dan de games maken die we zo leuk vinden? Kort gezegd is programmeren heel erg belangrijk.

Op jorcademy.nl vind je de middelen om te leren programmeren. Hier vind je videotutorials met duidelijke uitleg, waarin we veel programmeertalen behandelen, van Python tot C#, doen we leuke projecten met o.a de Raspberry Pi en gaan we kijken naar leuke programmeertools. Dus waar wacht je nog op? Kies een serie en start je programmeeravontuur!

JorCademy + Jon Duckett

Een aantal jaren geleden nam ik mijn eerste tutorial op over webdevelopment. Maar deze was van erg slechte kwaliteit en dus heb ik deze al snel van het internet afgehaald. Ik vond het wel zonde dat ik niets op JorCademy liet zien over webdevelopment, terwijl programmeren hier juist zo’n grote rol bij speelt.

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met webdevelopment en dacht ik weer na bij de beslissing om de serie over webdevelopment maar te stoppen. Toen besloot ik actie te ondernemen en de serie over webdevelopment te gaan herstarten. Ditmaal besloot ik om het extra speciaal te maken.

Ik besloot om de serie te maken aan hand van een boekenserie. Veel van de volgers van JorCademy zullen deze serie al wel kennen. Dit is namelijk de boekenserie van Jon Duckett. De boeken in deze serie staan erom bekend dat de uitleg heel duidelijk is en de vormgeving van de pagina’s heel goed ontworpen.

Er zijn twee boeken die we gaan behandelen in deze serie:

Het eerste boek gaat over HTML(Hyper Text Markup Language) & CSS(Cascading Style Sheets). In dit boek leer je websites creeeren en ervoor zorgen dat ze functioneel zijn voor de bezoekers. Vaak vinden mensen het makkelijk maar vooral ook leuk om te leren, dus dit deel van de serie belooft al leuk te worden.

Het tweede boek gaat over JavaScript en JQuery(JavaScript framework). Hier leer je daadwerkelijk programmeren met een bekende taal, namelijk zoals de titel al zegt: JavaScript. Hiermee gaan we de functionaliteit van de websites verbeteren en deze dynamischer te maken. Hierbij gebruiken we JQuery, mede om de code te versimpelen. Dit deel zal wat moeilijker gevonden worden door veel mensen, maar het belooft heel leuk te worden!

Ik heb veel zin in deze tutorialserie en ik hoop jullie ook. Op naar de eerste les!

– Jon Duckett & JorCademy

1WeekPi – Dag 5(Finale)

Vandaag was de laatste dag van de serie 1WeekPi. Om 12:00 uur precies mocht ik weer werken met mijn Surface Pro 3, wat ik voor een groot deel erg fijn vind. Ik vond het leuk om een week alleen maar met de Pi te werken, maar ben toch wel blij dat ik dingen kan doen met de Surface Pro 3 die ik niet kon doen met de Pi.

Ik moest vandaag weer vroeg naar school, dus kon ik voor 12:00 uur niets doen met de Pi, maar toen ik weer thuis was ging ik weer met ‘m aan de slag. Ik heb nog iets uitgeprobeerd met de Pi wat ik wel wilde doen maar door de regels niet kon doen. Ik wilde namelijk kijken hoe de VNC-verbinding tussen de Pi en de Surface Pro 3 werkte en ik moet zeggen dat ik daar erg tevreden over ben. Het werkt supersnel en ook erg accuraat. Natuurlijk ook wat gemakkelijker dat je ook met een muis en toetsenbord kunt werken.

Conclusie:

Ik vond het leuk om met de Raspberry Pi te werken en heb weer een aantal dingen geleerd. Zo was het leuk om met de VNC-verbindingen te klooien en te kijken naar Chromium waarmee je ervoor kunt zorgen dat je WhatsApp op je Pi kunt hebben. Maar voordat ik met deze challenge begon hadden we natuurlijk een duidelijke vraag opgesteld: Is het mogelijk om de Raspberry Pi als je main-computer te kunnen gebruiken?

Mijn antwoord op deze vraag is: Dat ligt eraan. Het gaat er helemaal om wat je moet doen voor dagelijks werk. Als je bijvoorbeeld editen hebt als dagtaak, dan is het niet mogelijk om de Pi als main-computer te hebben. Als je houdt van klooien met computers, browsen, programmeren en maken, dan is de Raspberry Pi voor jou mogelijk een main-optie.

Maar als je na dit alles kijkt voor wie de Raspberry Pi is gemaakt, dan kom je uit op jongere kinderen die de school/ouder voor ze koopt om kennis mee te maken met computers. Als jong kind heb je lijkt mij geen behoefte aan een computer die supersnel werkt en waar je bijvoorbeeld heel goed games mee kunt spelen. De Raspberry Pi is ontwikkeld voor kinderen om mee te leren, dus voor kids zou dit echt een main optie kunnen zijn.

Bedankt voor degenen die deze serie hebben gevolgd, ik vond het heel erg leuk en ik hoop jullie ook. Ik heb lang niets aan JorCademy kunnen doen en er is dus lang niet gepost. Maar wees niet getreurd, ik ben heel druk bezig met het maken van nieuwe content en houdt vooral Twitter in de gaten voor recente updates.

1WeekPi – Dag 4

Langzamerhand wordt het tijd voor vakantie wat betekent dat ik het steeds minder druk heb en dus steeds meer kan doen met de Raspberry Pi. Gisteren heb ik een beetje zitten klooien met webdevelopment op de Raspberry Pi, wat je dus leuk kunt doen met AdaFruit en/of Google Coder. Daarna zei ik dat ik nog een ander plan had om naar te kijken bij de Raspberry Pi en dat was natuurlijk de browser.

Ik was zo geïnteresseerd in de browser aangezien het heel erg leek op Chrome en de naam Chromium zegt natuurlijk al genoeg. Het is vrijwel identiek aan de Chrome die je op bijvoorbeeld op macOS en Windows ook kunt gebruiken, alleen werkt het natuurlijk wat trager en is het op maat gemaakt voor de Raspberry Pi. Je kunt dus ook inloggen in de browser met je Google-account. Dit heb ik gedaan en hiermee krijg je toegang tot bijvoorbeeld al je wachtwoorden, waardoor je snel kunt inloggen, maar ook heb je het gedeelte apps waar je apps als Google Docs en Google Calendars kunt gebruiken. Google Docs werkt, zogezegd in een eerdere blogpost, heel erg traag en Google Calendar ziet eruit in een hele oude stijl.

Na Google Calendar en Google Docs kun je natuurlijk ook andere webapps downloaden in de store. Ik heb hier ooit de webapp van WhatsApp gedownload waardoor ik dus ook op mijn computer toegang heb tot WhatsApp. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ik keek of het op de Raspberry Pi ook goed werkt. Het werkt zeker goed, wat ik best grappig vind, aangezien je nu ook kunt chatten op de Raspberry Pi. Heel handig voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik, maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om met je vrienden te chatten over het weekend. 😉

Het was weer een productieve dag met de Raspberry Pi en ik heb weer veel opgestoken en ook leuke dingen ontdekt. Morgen is de laatste dag en mag ik om 12:00 uur ’s middags weer op mijn normale desktop PC, de Surface Pro 3. Morgen zal er alsnog een blogpost gepost worden met leuke inhoud. Op naar de laatste dag!