Alle berichten van Nick Jordan

JorCademy + Jon Duckett

Een aantal jaren geleden nam ik mijn eerste tutorial op over webdevelopment. Maar deze was van erg slechte kwaliteit en dus heb ik deze al snel van het internet afgehaald. Ik vond het wel zonde dat ik niets op JorCademy liet zien over webdevelopment, terwijl programmeren hier juist zo’n grote rol bij speelt.

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met webdevelopment en dacht ik weer na bij de beslissing om de serie over webdevelopment maar te stoppen. Toen besloot ik actie te ondernemen en de serie over webdevelopment te gaan herstarten. Ditmaal besloot ik om het extra speciaal te maken.

Ik besloot om de serie te maken aan hand van een boekenserie. Veel van de volgers van JorCademy zullen deze serie al wel kennen. Dit is namelijk de boekenserie van Jon Duckett. De boeken in deze serie staan erom bekend dat de uitleg heel duidelijk is en de vormgeving van de pagina’s heel goed ontworpen.

Er zijn twee boeken die we gaan behandelen in deze serie:

Het eerste boek gaat over HTML(Hyper Text Markup Language) & CSS(Cascading Style Sheets). In dit boek leer je websites creeeren en ervoor zorgen dat ze functioneel zijn voor de bezoekers. Vaak vinden mensen het makkelijk maar vooral ook leuk om te leren, dus dit deel van de serie belooft al leuk te worden.

Het tweede boek gaat over JavaScript en JQuery(JavaScript framework). Hier leer je daadwerkelijk programmeren met een bekende taal, namelijk zoals de titel al zegt: JavaScript. Hiermee gaan we de functionaliteit van de websites verbeteren en deze dynamischer te maken. Hierbij gebruiken we JQuery, mede om de code te versimpelen. Dit deel zal wat moeilijker gevonden worden door veel mensen, maar het belooft heel leuk te worden!

Ik heb veel zin in deze tutorialserie en ik hoop jullie ook. Op naar de eerste les!

– Jon Duckett & JorCademy

1WeekPi – Dag 5(Finale)

Vandaag was de laatste dag van de serie 1WeekPi. Om 12:00 uur precies mocht ik weer werken met mijn Surface Pro 3, wat ik voor een groot deel erg fijn vind. Ik vond het leuk om een week alleen maar met de Pi te werken, maar ben toch wel blij dat ik dingen kan doen met de Surface Pro 3 die ik niet kon doen met de Pi.

Ik moest vandaag weer vroeg naar school, dus kon ik voor 12:00 uur niets doen met de Pi, maar toen ik weer thuis was ging ik weer met ‘m aan de slag. Ik heb nog iets uitgeprobeerd met de Pi wat ik wel wilde doen maar door de regels niet kon doen. Ik wilde namelijk kijken hoe de VNC-verbinding tussen de Pi en de Surface Pro 3 werkte en ik moet zeggen dat ik daar erg tevreden over ben. Het werkt supersnel en ook erg accuraat. Natuurlijk ook wat gemakkelijker dat je ook met een muis en toetsenbord kunt werken.

Conclusie:

Ik vond het leuk om met de Raspberry Pi te werken en heb weer een aantal dingen geleerd. Zo was het leuk om met de VNC-verbindingen te klooien en te kijken naar Chromium waarmee je ervoor kunt zorgen dat je WhatsApp op je Pi kunt hebben. Maar voordat ik met deze challenge begon hadden we natuurlijk een duidelijke vraag opgesteld: Is het mogelijk om de Raspberry Pi als je main-computer te kunnen gebruiken?

Mijn antwoord op deze vraag is: Dat ligt eraan. Het gaat er helemaal om wat je moet doen voor dagelijks werk. Als je bijvoorbeeld editen hebt als dagtaak, dan is het niet mogelijk om de Pi als main-computer te hebben. Als je houdt van klooien met computers, browsen, programmeren en maken, dan is de Raspberry Pi voor jou mogelijk een main-optie.

Maar als je na dit alles kijkt voor wie de Raspberry Pi is gemaakt, dan kom je uit op jongere kinderen die de school/ouder voor ze koopt om kennis mee te maken met computers. Als jong kind heb je lijkt mij geen behoefte aan een computer die supersnel werkt en waar je bijvoorbeeld heel goed games mee kunt spelen. De Raspberry Pi is ontwikkeld voor kinderen om mee te leren, dus voor kids zou dit echt een main optie kunnen zijn.

Bedankt voor degenen die deze serie hebben gevolgd, ik vond het heel erg leuk en ik hoop jullie ook. Ik heb lang niets aan JorCademy kunnen doen en er is dus lang niet gepost. Maar wees niet getreurd, ik ben heel druk bezig met het maken van nieuwe content en houdt vooral Twitter in de gaten voor recente updates.

1WeekPi – Dag 4

Langzamerhand wordt het tijd voor vakantie wat betekent dat ik het steeds minder druk heb en dus steeds meer kan doen met de Raspberry Pi. Gisteren heb ik een beetje zitten klooien met webdevelopment op de Raspberry Pi, wat je dus leuk kunt doen met AdaFruit en/of Google Coder. Daarna zei ik dat ik nog een ander plan had om naar te kijken bij de Raspberry Pi en dat was natuurlijk de browser.

Ik was zo geïnteresseerd in de browser aangezien het heel erg leek op Chrome en de naam Chromium zegt natuurlijk al genoeg. Het is vrijwel identiek aan de Chrome die je op bijvoorbeeld op macOS en Windows ook kunt gebruiken, alleen werkt het natuurlijk wat trager en is het op maat gemaakt voor de Raspberry Pi. Je kunt dus ook inloggen in de browser met je Google-account. Dit heb ik gedaan en hiermee krijg je toegang tot bijvoorbeeld al je wachtwoorden, waardoor je snel kunt inloggen, maar ook heb je het gedeelte apps waar je apps als Google Docs en Google Calendars kunt gebruiken. Google Docs werkt, zogezegd in een eerdere blogpost, heel erg traag en Google Calendar ziet eruit in een hele oude stijl.

Na Google Calendar en Google Docs kun je natuurlijk ook andere webapps downloaden in de store. Ik heb hier ooit de webapp van WhatsApp gedownload waardoor ik dus ook op mijn computer toegang heb tot WhatsApp. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ik keek of het op de Raspberry Pi ook goed werkt. Het werkt zeker goed, wat ik best grappig vind, aangezien je nu ook kunt chatten op de Raspberry Pi. Heel handig voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik, maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om met je vrienden te chatten over het weekend. 😉

Het was weer een productieve dag met de Raspberry Pi en ik heb weer veel opgestoken en ook leuke dingen ontdekt. Morgen is de laatste dag en mag ik om 12:00 uur ’s middags weer op mijn normale desktop PC, de Surface Pro 3. Morgen zal er alsnog een blogpost gepost worden met leuke inhoud. Op naar de laatste dag!

1WeekPi – Dag 3

Gisteren had ik veel afspraken waardoor ik niet veel kon doen en het een minder interessante blogpost was dan normaal. Vandaag is dit echter niet zo en dus heb ik ook meer kunnen kijken naar de Raspberry Pi.

Ik heb een beetje gekeken naar hetgeen waar ik nog naar wilde kijken: Webdevelopment. Ik heb wat rondgekeken op het internet en kwam toen bij AdaFruit WebIDE. Dit is natuurlijk al vrij bekend, vooral door het logo herken je het snel. Dit blijkt een IDE te zijn die in de browser zelf te gebruiken is. Handig en werkt ook goed. Er zijn natuurlijk ook andere opties, maar dit is een van de betere en bekendere.

Naast AdaFruit IDE herinnerde ik me weer een andere IDE die speciaal is gemaakt voor de Raspberry Pi en ik eerder al had gebruikt. Ik heb het hier over Google Coder en hiermee kun je via je Raspberry Pi in de browser op je normale desktop PC webdevelopen. Je maakt dus eigenlijk een soort webserver van de Raspberry Pi. Aangezien deze tool is gemaakt door Google is het eigenlijk alweer verzekerd van een goed uiterlijk, waardoor dit natuurlijk nog meer aanspreekt dan het al doet.

-Google Coder

Naast webdevelopment heb ik vandaag ook gekeken van de mail client die standaard op de Raspberry Pi staat. Dit is Claws Mail. Dit werkt heel goed en ik vond het ook al verrassend dat er überhaupt een mail client te vinden is op de Raspberry Pi. Ik heb deze tekst nu al vaker gezegd, maar dit had je een paar jaar geleden niet op de Pi kunnen doen dus is deze echt verbeterd in een korte tijd.

Vandaag heb ik weer naar veel dingen kijken, waar ik erg blij mee ben. Ik ga nog kijken wat ik de komende twee dagen ga doen maar ik heb al een idee. Ik wil namelijk wat meer weten over de webbrowser van PIXEL, Chromium. Laten we de komende twee dagen nog goed kijken naar mogelijkheden van PIXEL op de Raspberry Pi 2.

1WeekPi – Dag 2

Doordat ik vandaag veel afspraken had, had ik weinig tijd om met de Raspberry Pi bezig te zijn en dus zal dit verslag niet lang zijn. Ik heb wel een activiteit gedaan die ik nog wilde doen met de Raspberry Pi, dus die kan ik nu afstrepen.

Ik heb in het vorige verslag vermeld dat ik graag wilde kijken naar hoe het werkt om tutorials te volgen, zoals bijvoorbeeld die van JorCademy, en dat is dus wat ik vandaag in de beschikbare tijd heb gedaan. Ik heb op Youtube gekeken naar een aantal tutorials en ik was erg verrast. Je kon op de eerdere generaties Raspberry Pi helemaal niet(goed) video’s kijken maar op mijn Raspberry Pi 2 gaat dit vloeiend. Voor bijna iedereen is het natuurlijk een must om video’s te kunnen kijken en dus is het goed dat de Raspberry Pi in zo’n korte tijd zoveel vooruit is gegaan.

Terwijl je een tutorial kijkt wil je natuurlijk wel notities maken, maar dat werkt jammer genoeg niet zo snel op de Raspberry Pi.  Op mijn Surface Pro kan ik natuurlijk met een pen werken in OneNote en heb je ook meerdere schermen om op te werken, wat je niet van de Raspberry Pi kunt verwachten, maar het zou fijn zijn als hier een iets betere oplossing voor gevonden zou kunnen worden. Het standaard programma dat hiervoor op de Pi staat is natuurlijk LibreOffice Writer, waar ik gisteren naar gekeken heb, maar de tekst buggd  nog steeds en ook is dit meer voor het schrijven van bijv. scripts.

Ik vind het jammer dat ik weinig tijd had om met de Pi aan de slag te gaan, maar morgen heb ik meer tijd en dus kan ik weer meer tijd besteden aan de Raspberry Pi. Ook heb ik voor de komende dagen nog een belangrijk doel opgesteld, namelijk, wat ik al gisteren zei, het uitzoeken van webdevelopment op de Pi. Hier zal ik me waarschijnlijk nog enkele dagen mee bezig houden, maar als dit niet het geval is bedenk ik nog iets anders leuks om op de Pi te doen. Ideeën zijn altijd welkom!

1WeekPi – Dag 1

De challenge is begonnen! Vanaf vandaag mag ik mijn Surface Pro 3 tot vrijdag vanavond niet meer gebruiken. Dit zal moeilijk worden, maar uitdagingen zijn altijd leuk. Mijn iPhone en iPad mag ik wel gebruiken wegens bereikbaarheid, school etc. Ik heb ook wat gedaan om de Raspberry Pi en de iPhone/iPad een beetje te combineren.

De Raspberry Pi is niet mee te nemen, wat voor veel mensen natuurlijk een belangrijk punt is. Voor mij ook. Dat was dus een killer optie van de Surface Pro 3. Ik heb gekeken hoe ik dit op een leuke manier kan oplossen en met succes. Door namelijk een de Raspberry Pi en de iPhone/iPad d.m.v. een VNC-verbinding te verbinden, kan je je Raspberry Pi altijd gebruiken op een mobiel apparaat, indien deze natuurlijk aanstaat. Dit werkt niet supersnel en ook niet op plekken met slecht internet, zoals school(;D), maar verder is het heel praktisch. Je zit namelijk niet meer vast aan maar een werplek.

Verder had ik natuurlijk ook een programma nodig om scripts op te schrijven en om opzetjes te maken voor JorCademy. Ik heb eerst Google Docs geprobeerd, in Chromium, maar dit werkte heel traag. Daarom ben ik gaan kijken naar de LibreOffice programma’s die standaard op de Raspberry Pi staan. Dit lijkt een beetje op Microsoft Office. Ik ben gaan werken met het programma LibreOffice Write en dit werkt best wel goed, alleen buggde de tekst een beetje.

Vandaag heb ik kunnen kijken naar de dingen die ik graag wilde weten, maar ik heb natuurlijk nog veel meer plannen. Zo wil ik nog kijken of er iets voor de Raspberry Pi is om websites te kunnen maken en in hoeverre het mogelijk is om tutorials te kijken van bijvoorbeeld Lynda.com of op YouTube.

Op naar dag 2!

1WeekPi

Veel mensen stellen de vraag of de Raspberry Pi wel een computer is die een alternatief zou kunnen zijn voor een ‘normale’ desktop PC. Een aantal jaren geleden was de Raspberry Pi hier sowieso te traag voor, maar vooral sinds de Raspberry Pi 2(6x sneller dan zijn voorganger) is de snelheid niet echt meer een issue geweest. Maar dat maakt het nog niet een alternatief. Om uit te zoeken of dit wel zo is, gaan we een experiment doen.

De Founder van JorCademy(Nick Jordan) gaat in de werkweek van 20 t/m 25 februari namelijk zijn normale computer, de Surface Pro 3, aan de kant leggen en alleen maar de Raspberry Pi gebruiken. Hierbij gaat hij letten op een aantal factoren en gaat hij kijken of de Raspberry Pi echt een alternatief kan zijn voor een Windows PC of Mac. Hierbij gebruikt hij de Raspberry Pi 2 met het OS PIXEL erop.

Elke werkdag zal komende week een verslagje op deze pagina komen te staan over de ervaringen met de Raspberry Pi die dag. Verder kun je de updates ook zien op de Facebook pagina van JorCademy, op het Twitteraccount @jorcademy en anders op Twitter ook met de hashtag #1WeekPi. Vragen en opmerkingen(indien positief) zijn altijd leuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Raspberry Pi 2

CodeWeek 2016

Gisteren, op 14 oktober, begon de CodeWeek 2016. De vorige jaren was de opening van dit evenement in het wetenschapsmuseum NEMO te Amsterdam. Dit jaar was er iets anders geregeld: namelijk het vestigen van een wereldrecord. En niet zomaar een wereldrecord, het wereldrecord programmeren!

Een aantal maanden geleden kwam het idee al dat het leuk zou zijn als er als opening van de CodeWeek 2016 een wereldrecord gevestigd zou worden. Dit idee kwam van CodeUur, stichting, onder leiding van Ronilla Snellen, die programmeren echt in de klas brengt. Hiermee zouden ze het aantal van Australië, die al met 9782 leerlingen aan kop stond, moeten overtreffen.

Er waren 80 aanmeldingen van scholen die aan dit wereldrecord mee wilden doen. Hier moesten dan ook heel erg veel gastdocenten voor geregeld worden. Het ene na het andere tweetje ging eruit. Het was een hele klus om genoeg gastdocenten te regelen, maar het is gelukt. Op 14 oktober 2016 gebeurde het dan ook: het wereldrecord werd gevestigd met een aantal van 11.368 leerlingen!

De opening van de CodeWeek was al heel erg spectaculair, maar wees niet bang, er is nog veel meer te doen. De komende dagen zijn er nog een aantal activiteiten te doen op verschillende locaties. Wil jij dus ook kennismaken met het vak van de toekomst, kijk dan op deze webpagina:

Activiteiten CodeWeek 2016.

WWDC 2016

Op maandag 13 juni vond de World Wide Developers Conference van 2016 plaats. Dit evenement van Apple wordt elk jaar speciaal georganiseerd voor developers. Hier worden o.a de nieuwe iOS en macOS aangekondigd. Ook worden nieuwe updates van, de programmeertaal van Apple, Swift aangekondigd. Dit jaar werd er ook iets nieuws aangekondigd.

macOS

Na twee niet hele spectaculaire updates van watchOS en tvOS naar mijn mening, was OS X aan de beurt. Apple heeft nu al lang de naam OS X, maar deze naam is nu veranderd in macOS, wat beter past bij watchOS en tvOS. Sinds 2012 worden er geen kattensoorten gebruikt als thema voor de besturingssystemen, maar werd er plaats gemaakt voor mooie natuurgebieden in Amerika. Dit jaar is het Thema Sierra, dus is de nieuwe naam van het besturingssysteem macOS Sierra.

Er waren interessante vernieuwingen. Misschien wel de meest interessant vernieuwing is de komst van Siri naar de Mac. Deze ondersteund een aantal handige dingen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen over een onderwerp en kan je de plaatjes die erbij staan makkelijk slepen van het internet naar je desktop of presentatie. Verder heeft deze natuurlijk ook de functies die Siri op de iPhone en iPad ook heeft.

Verder wordt het ook mogelijk om je Mac via je Apple Watch te kunnen ontgrendelen en is er ook een soort universeel toetsenbord waarmee je tekst kan kopieren op het ene apparaat en weer op een ander apparaat kan plakken. Ook dit is een hele handige functie en kan natuurlijk ook handig zijn voor developers.

Als mijn laatste opvallende functie is er Apple Pay dat naar het internet toe komt. Als je op het internet aan het winkelen bent en je wilt een aankoop doen, dan kan je betalen door Apple Pay door middel van een gekoppelde Apple Watch of een iPhone, waarmee je met Touch-ID kunt betalen.

iOS 10

Na de nieuwe macOS werden de updates van de nieuwe iOS geïntroduceerd. Zoals verwacht heet de nieuwe versie van iOS gewoon iOS 10. Het gedeelte over iOS 10 duurde langer dan de nieuwe macOS versie, dus is er in deze versie meer veranderd.

Op het lockscreen, die je al kunt openen als je je apparaat optilt, is er al veel veranderd. Ten eerste zijn de notificaties anders geworden. Dit zijn geen stukken tekst meer waar boven en onder lijnen lopen, maar het zijn een soort vakjes geworden. Hierdoor kan je veel makkelijker berichten antwoorden of notificaties verwijderen. Ook heeft Apple gebruikt gemaakt van de functie 3D Touch, waarmee je een notificatie kunt uitbreiden en dus meer informatie kunt zien.

Control Center is nu ook een apart vakje geworden, waarmee net zoals bij de notificaties, makkelijker te werken is. Er is nu een aparte ruimte voor muziek waardoor je deze makkelijker kunt beheren. Deze kan worden bereikt door het venster opzij te vegen. Verder is het op het notificatiescherm simpeler om widgets en de camera te bereiken.

Er zijn ook een aantal simpele updates zoals de foto-app die gezichten herkent en dat developers toegang hebben tot siri om deze steeds slimmer te maken. En ook krijgt Apple Music een compleet nieuw ontwerp en zijn er advertenties beschikbaar te stellen op de App Store. Maar waar veel tijd in is gestoken is iMessage.

Er zijn nu allerlei verschillende emoties te stellen op een bericht. Stel je wilt het uitschreeuwen, dan kun je daar een animatie voor kiezen waarmee je het bericht eerst heel groot maakt en daarna weer kleiner laat worden. Voor fluisteren kan je bijv. eerst de tekst in een berichtje heel klein maken en daarna weer groter laten worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer animaties voor. Ook kan je emoties aan iemand anders zijn bericht hangen en de hele achtergrond van de chat tijdelijk veranderen om te laten zien hoe je je over een bericht voelt. Een voorbeeld hiervan is vuurwerk.

Swift Playground

Apple liep achter op grote bedrijven zoals Google en Microsoft als het gaat om het leren programmeren aan kinderen. Iedereen zat er een beetje op te wachten dat Apple hier ook een bijdrage aan zou gaan leveren. En wat is nou een beter moment om dit te doen tijdens een WWDC?!

Tim Cook is dit jaar al langs geweest bij verschillende organisaties en mensen die graag willen dat programmeren in het onderwijs komt en dat kinderen digitaal vaardig worden. Hij was bijna een maand geleden nog in Nederland voor het StartUpFest, waar hij al zei dat programmeren een vak op school moet worden. Hiermee laat hij zien dat Apple het toch belangrijk vindt. Dus Apple heeft de komende tijd niet stilgezeten.

Bij de WWDC werd Swift Playground georganiseerd. Dit is een iPad-app die gemaakt is door Apple, waarmee kinderen kunnen leren programmeren in Swift. Hierin komen simpele lessen voor en laten kan er ook gewerkt worden aan eigen projecten. De kids leren hierdoor wel echt te kunnen programmeren met Swift, maar spelenderwijs waardoor ze het gaan zien als een soort spel. Dit is een geweldige zet van Apple en ik denk dat dit nog iets heel groots kan gaan worden. Dit wordt zeker een keer behandeld op JorCademy waarin ik deze aantrekkelijke app ga testen.

Conclusie

Apple had dit jaar een WWDC die niet snel vergeten zal worden. Er waren wat saaie stukken bij over de Apple TV en –Watch, maar er waren ook hele interessante stukken bij over iOS en macOS. Maar mijn favoriete update van deze dag was toch echt Swift Playgrounds. Eindelijk komt er een app waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren programmeren met Swift. Het is belangrijk dat Apple ook een bijdrage heeft geleverd aan het digital onderwijs. De iPad wordt zo vaak gebruikt en dus is er een grote kans dat deze app kinderen gaat aanspreken om verder te gaan met Swift. Het is ten slotte een makkelijke taal waarmee je kunt beginnen met programmeren. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen Apple met deze app kan doorgeven aan kinderen en misschien zitten er ook wel een aantal bij die later een succesvolle programmeur worden.

-Apple WWDC 2016

-Inspirerende video over de nieuwe generatie van coders

Girlsday 2016

Zoals we allemaal weten is er een tekort aan programmeurs waardoor we in de toekomst misschien te ver achterlopen op het technologische vlak. Daarom worden er tegenwoordig heel veel tools ontwikkeld en evenementen gepland waardoor we kinderen digitaal vaardig kunnen maken. Dit lukt aardig, maar vooral bij jongens. Want de meeste meiden denken dat het niets voor hun is.

Veel meiden denken namelijk dat technologische vaardigheden zoals programmeren vooral voor jongens is. Maar niets is minder waar. Waarom zou programmeren niets voor meiden zijn? Je kunt alles maken wat je maar wilt. Je moet je fantasie gebruiken en is dat dan alleen voor jongens?

Weetje: Veel mensen weten het misschien niet, maar de eerste computerprogrammeur was een vrouw. Hier vindt je een stukje over de eerste computerprogrammeur, Ada Lovelace.

Omdat er heel weinig meiden zijn die geinteresseerd zijn in technologische vaardigheden is er een evenement genaamd Girlsday. Bij dit evenement is het de bedoeling dat een groot aantal meiden zich een dag bezighoudt met verschillende bèta, technische en ICT-activiteiten.

Ik heb alles op Twitter in de gaten gehouden en zag dat vooral Microsoft Nederland heel erg bezig was met dit evenement. Ik zag een aantal leuke Tweets voorbijkomen waarop je zag hoeveel en welke activiteiten er te doen waren en wat er tijdens het evenement allemaal gaande was.

Wat ik onder andere voorbij zag komen was een Tweet over Micro:Bits. Dit is net zoals de Raspberry Pi een knutselcomputertje, maar dan wat minder krachtig. In Engeland is microbitprogrammeren al verplicht op scholen en krijgen alle scholieren een Micro:Bit om thuis mee te knutselen. Geweldig dat Microsoft Nederland deze kleine computers naar Nederland haalt, want wie weet worden deze wel eens gebruikt op onze Nederlandse scholen. Zie hier een video over de Micro:Bit.

 

– Tweetje van Microsoft Nederland over de Micro:Bit

Aan de Tweets, de video en het aantal(10.378!) was het een geslaagde dag. Nederland is weer een aantal technologie meiden rijker en als we zo doorgaan, zullen we later in Nederland, op het digitale vlak,  niet achterlopen op de rest van de wereld. En zoals Neelie Kroes heel mooi zei: “Het is mooi om te zien hoe jonge meiden hier meer te weten willen komen voor hun toekomst”.  

Video Kick-off Girlsday