Categoriearchief: Uncategorized

“Hello World” in Java

Nu we aan de slag kunnen gaan we kijken naar de regel code die voor de meeste beginnende programmeurs de eerste regel is. We gaan namelijk kijken hoe we “Hello World” op het scherm kunnen printen.

Tussen de curly braces van de class schrijven we onze code. Zo weet de computer dat dit stuk code bij de class hoort. Het eerste wat we tussen de braces van de class gaan schrijven is de main method.

public jorcademy {
    public static void main(String[] args) {}
}

Je hoeft niet per se te weten wat alle delen van deze regel betekenen, je moet vooral weten hoe je deze regel schrijft, want je moet deze voor elk project gebruiken. Alle code waarvan je wilt dat die worden uitgevoerd moeten immers tussen de curly braces van de main method worden geschreven. Dit betekent dat we de code die we gaan gebruiken om “Hello World” op het scherm te printen ook tussen de curly braces van de main-method moet worden geschreven.

Om “Hello World” te kunnen printen moeten we de printfunctie gebruiken. Misschien heb je de Python-serie op JorCademy al gevolgd of heb je al wat ervaring met programmeren. In dat geval weet je misschien al wat de printfunctie inhoudt. Het print namelijk, zoals de naam van de functie eigenlijk al zegt, een bepaalde waarde op het scherm.

Deze functie is in Java echter anders dan in Python. In Java wordt deze regel als volgt geschreven:

System.out.println();

De waarde die je tussen de haakjes plaatst van de printfunctie wordt op het scherm geprint. Om “Hello World” te kunnen printen moeten we dus de tekst “Hello World” tussen de haakjes zetten. Maar alleen de tekst is niet genoeg. Een stukje tekst is wat we in het programmeren ook wel een String noemen. Je kunt deze altijd herkennen aan het feit dat deze tussen haakjes staat. We moeten de tekst “Hello World” dus tussen aanhalingstekens zetten.

System.out.println("Hello World");

Als we de code nu willen uitvoeren moeten we deze eerst compilen. Dit houdt in dat de broncode, oftewel de code die we net hebben geschreven, wordt vertaald naar machinetaal, de taal die computers kunnen lezen. Dan pas weet de computer welke taken deze moet uitvoeren. Gelukkig is daar in IntelliJ een druk op de knop voor nodig, waarna je de code kunt uitvoeren. Vervolgens zie je dat de tekst “Hello World” in de console verschijnt.

Gebruikte code:

public jorcademy {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World");
    }
}

Challenge: print van boven naar beneden je naam, geboortedatum en hobby’s op het scherm.

Mijn eerste jaar Informatica

Om deze blogpost te beginnen, wil ik vermelden dat ik over dit onderwerp eigenlijk een video had willen maken. Echter is het, door het extreem warme weer, gewoonweg te warm in de kamer waarin ik mijn video’s maak. Omdat de video te lang op zich liet wachten, besloot ik om het anders aan te pakken en een blogpost te schrijven in plaats van een video te maken.

Het schooljaar is weer voorbij en de zomervakantie is aangebroken. Dat betekent dat ik(als het wat koeler is) weer tijd heb om weer een paar video’s te maken voor JorCademy(mijn ideeën voor video’s raken echter snel op, dus suggesties zijn altijd welkom). Ook wil ik even terugblikken op een voor mij belangrijk onderdeel van dit schooljaar, namelijk de informaticales.

Ik heb net 4 VWO afgerond, wat betekent dat ik mijn eerste jaar informatica achter de rug heb. Ik heb mij vooraf aan dit schooljaar voorgenomen om aan het eind van het jaar een soort review te schrijven over informatica, en dat is precies wat ik nu ga doen.

Ik wil eerst even vermelden: wat ik in deze blogpost ga zeggen is niet negatief bedoeld naar mijn school toe, want het is goed dat er überhaupt informatica op mijn school wordt gegeven. Er zijn namelijk genoeg scholen die dit vaak niet eens aanbieden. Ik wil eigenlijk laten zien wat er allemaal fout is aan het informatica onderwijs in Nederland.

Ik had niet verwacht dat we alleen programmeergerelateerde dingen zouden gaan doen, want er zijn natuurlijk ook andere onderwerpen die tijdens de informaticalessen zouden moeten worden behandeld, zoals bijvoorbeeld ‘het binnenste van een computer’, maar van wat ik dit jaar heb ‘geleerd’ tijdens de informaticales ben ik heel erg geschrokken.

Het schooljaar begon met het voorbereiden van een presentatie over hacken, wat eigenlijk wel leuk was. Wat wel een nadeel was, was dat we geen uitleg/ondersteuning kregen en dat gold voor het hele schooljaar! We kregen een aantal lesuren om de presentatie voor te bereiden en aangezien we maar één lesuur informatica per week hadden, waren er al snel een paar weken voorbij. Tegelijkertijd moesten we leren voor een toets over hardware. Achttien pagina’s met ongelofelijk saaie stof, zonder ook maar enig visueel materiaal. Na deze toets gingen we verder met een photoshop project, alleen moesten wij die maken in GIMP, een open source alternatief voor Photoshop. Naar mijn mening hoort dit niet bij het vak informatica en zou dit eerder moeten worden behandeld bij het vak mediadesign.

Daarna gingen we werken met Microsoft Office. Dit is met afstand de grootste teleurstelling geweest. We zitten toch niet meer in de jaren negentig? We hebben in onze middelbare schoolcarrière echt wel vaker een Word-document moeten schrijven en we weten echt wel hoe we hierin een tabelletje moeten maken en deze moeten aanpassen. Echt onzin dat we dit in een aparte les nog een keer moesten doen. Nog steeds hadden we geen regel code geschreven.

Nadat er veel werd geklaagd over de aangeboden lesstof werd het eindelijk leuk. We kregen de keuze tussen een aantal code gerelateerde en andere interessante onderwerpen. Zo kreeg je de keuze om een programmeertaal te leren op Codecademy.com, kon je Python leren uit een boek en een cursus volgen over bijvoorbeeld cybersecurity, wat ik heb gedaan. Verder kreeg je nog de vrijheid om te doen wat je zelf wilde, indien de leraar hier toestemming voor had gegeven. Na deze periode was het schooljaar alweer voorbij.

Het is duidelijk dat ik totaal niet te spreken ben over het informatica-onderwijs in Nederland.  Echt beschamend dat de overheid nog niets aan deze lachwekkende stof heeft gedaan en ook niet van plan lijkt om er wat aan te doen.

Over het algemeen is het informatica-onderwijs in Nederland dus, t.o.v. landen als Engeland,  heel slecht en sommige scholen in Nederland hebben niet eens informaticalessen wegens het tekort aan leraren hiervoor. Maar we hebben zoveel mogelijkheden. Internet is een bron van informatie en we kunnen hierop alles vinden wat we willen. Hier zouden we veel meer gebruik van moeten maken. De jongere kids worden nu goed geholpen als we kijken naar wat Stichting FutureNL bijvoorbeeld allemaal doet. Ook is er een uitgebreid netwerk van Coderdojo’s(voor kinderen onder de achttien) in Nederland. Maar de jongeren hebben zeker weten veel meer ondersteuning nodig.

Ik zou graag willen weten wat jullie ervaringen zijn met informaticales op school. Je kunt deze natuurlijk delen in de comments van deze post of me benaderen via e-mail of Twitter.

Nog niets beschikbaar

Er is op deze pagina nog niets beschikbaar. Sorry!

Deze pagina gaat over het programmeren in bedrijven. Ik ga in deze serie bij  bedrijven langs waar veel wordt geprogrammeerd. Ik ga dan niet alleen bij het bedrijf rondkijken, maar ook een programmeur interviewen. Bent u een bedrijf en wilt u dat ik bij u langskom? Stuur dan een mailtje of benader mij via social media(Twitter en Facebook).

CodeKlas

Afgelopen woensdag(1 april) werd het boek CodeKlas gelanceerd. Dit gebeurde onder leiding van Pauline Maas. Jammergenoeg kon ik hier niet bij zijn, maar ik heb het boek wel gekregen bij de Gouden @penstaart verkiezing. Ik heb de GameStudio van het Klokhuis 

CodeKlas is een inspiratieboek over programmeren met kinderen, voor leraren en ouders van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Centraal staan vragen als: Wat is er zo leuk aan leren programmeren? En waarom zouden kinderen dat al op jonge leeftijd moeten leren? Hoe ga je zelf met kinderen aan de slag, op school en thuis?

  

 

Bendoo Box

Er waren alleen Engelse fabrikanten die producten voor de Raspberry Pi maakten. Daar is verandering in gekomen. Er is een Nederlands pakket voor de Raspberry Pi ontwikkelt genaamd Bendoo Box. Bendoo Box heeft een heel pakket samengesteld waar veel tools inzitten om te leren programmeren voor 99 euro. Er zit alles in wat je nodig hebt om te leren programmeren van een toetsenbord tot een Power kabel. Er is ook iets bijzonders in de doos gedaan. Je krijgt er een domeinnaam bij die voor 2 jaar lang gratis is. Dat is natuurlijk wel heel goedkoop voor wat het waard is.

De site van Bendoo Box.

Geschreven review over de Devine Pro USB-1

Hoi en welkom bij deze geschreven review van JorCademy. Vandaag, ga ik de Devine Pro USB-1 microfoon reviews. In de unboxing heb ik gezegd dat deze microfoon een stevig uiterlijk had. Vandaag gaan we kijken of het geluid van deze microfoon goed is. Eerst testte ik hem op de Mac en dat was best goed geluid. Het was een warmer geluid dan de headset die ik aan het begin van de video op had. Wat wel gek was, is dat de rechterkant van de microfoon het geluid beter opvangt dan de linkerkant. Dan moet je mono opnemen en is dat probleem opgelost. Daarna testte ik hem op mijn PC. Ik had in een review gelezen, dat de microfoon niet werkt onder Windows 8. Dat had ik jammergenoeg niet kunnen testen want ik heb een Windows 7 PC. Op windows 7 is het net zo goed geluid als op de Mac.