Categoriearchief: Nieuws

JorCademy + Jon Duckett

Een aantal jaren geleden nam ik mijn eerste tutorial op over webdevelopment. Maar deze was van erg slechte kwaliteit en dus heb ik deze al snel van het internet afgehaald. Ik vond het wel zonde dat ik niets op JorCademy liet zien over webdevelopment, terwijl programmeren hier juist zo’n grote rol bij speelt.

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met webdevelopment en dacht ik weer na bij de beslissing om de serie over webdevelopment maar te stoppen. Toen besloot ik actie te ondernemen en de serie over webdevelopment te gaan herstarten. Ditmaal besloot ik om het extra speciaal te maken.

Ik besloot om de serie te maken aan hand van een boekenserie. Veel van de volgers van JorCademy zullen deze serie al wel kennen. Dit is namelijk de boekenserie van Jon Duckett. De boeken in deze serie staan erom bekend dat de uitleg heel duidelijk is en de vormgeving van de pagina’s heel goed ontworpen.

Er zijn twee boeken die we gaan behandelen in deze serie:

Het eerste boek gaat over HTML(Hyper Text Markup Language) & CSS(Cascading Style Sheets). In dit boek leer je websites creeeren en ervoor zorgen dat ze functioneel zijn voor de bezoekers. Vaak vinden mensen het makkelijk maar vooral ook leuk om te leren, dus dit deel van de serie belooft al leuk te worden.

Het tweede boek gaat over JavaScript en JQuery(JavaScript framework). Hier leer je daadwerkelijk programmeren met een bekende taal, namelijk zoals de titel al zegt: JavaScript. Hiermee gaan we de functionaliteit van de websites verbeteren en deze dynamischer te maken. Hierbij gebruiken we JQuery, mede om de code te versimpelen. Dit deel zal wat moeilijker gevonden worden door veel mensen, maar het belooft heel leuk te worden!

Ik heb veel zin in deze tutorialserie en ik hoop jullie ook. Op naar de eerste les!

– Jon Duckett & JorCademy

CodeWeek 2016

Gisteren, op 14 oktober, begon de CodeWeek 2016. De vorige jaren was de opening van dit evenement in het wetenschapsmuseum NEMO te Amsterdam. Dit jaar was er iets anders geregeld: namelijk het vestigen van een wereldrecord. En niet zomaar een wereldrecord, het wereldrecord programmeren!

Een aantal maanden geleden kwam het idee al dat het leuk zou zijn als er als opening van de CodeWeek 2016 een wereldrecord gevestigd zou worden. Dit idee kwam van CodeUur, stichting, onder leiding van Ronilla Snellen, die programmeren echt in de klas brengt. Hiermee zouden ze het aantal van Australië, die al met 9782 leerlingen aan kop stond, moeten overtreffen.

Er waren 80 aanmeldingen van scholen die aan dit wereldrecord mee wilden doen. Hier moesten dan ook heel erg veel gastdocenten voor geregeld worden. Het ene na het andere tweetje ging eruit. Het was een hele klus om genoeg gastdocenten te regelen, maar het is gelukt. Op 14 oktober 2016 gebeurde het dan ook: het wereldrecord werd gevestigd met een aantal van 11.368 leerlingen!

De opening van de CodeWeek was al heel erg spectaculair, maar wees niet bang, er is nog veel meer te doen. De komende dagen zijn er nog een aantal activiteiten te doen op verschillende locaties. Wil jij dus ook kennismaken met het vak van de toekomst, kijk dan op deze webpagina:

Activiteiten CodeWeek 2016.

WWDC 2016

Op maandag 13 juni vond de World Wide Developers Conference van 2016 plaats. Dit evenement van Apple wordt elk jaar speciaal georganiseerd voor developers. Hier worden o.a de nieuwe iOS en macOS aangekondigd. Ook worden nieuwe updates van, de programmeertaal van Apple, Swift aangekondigd. Dit jaar werd er ook iets nieuws aangekondigd.

macOS

Na twee niet hele spectaculaire updates van watchOS en tvOS naar mijn mening, was OS X aan de beurt. Apple heeft nu al lang de naam OS X, maar deze naam is nu veranderd in macOS, wat beter past bij watchOS en tvOS. Sinds 2012 worden er geen kattensoorten gebruikt als thema voor de besturingssystemen, maar werd er plaats gemaakt voor mooie natuurgebieden in Amerika. Dit jaar is het Thema Sierra, dus is de nieuwe naam van het besturingssysteem macOS Sierra.

Er waren interessante vernieuwingen. Misschien wel de meest interessant vernieuwing is de komst van Siri naar de Mac. Deze ondersteund een aantal handige dingen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen over een onderwerp en kan je de plaatjes die erbij staan makkelijk slepen van het internet naar je desktop of presentatie. Verder heeft deze natuurlijk ook de functies die Siri op de iPhone en iPad ook heeft.

Verder wordt het ook mogelijk om je Mac via je Apple Watch te kunnen ontgrendelen en is er ook een soort universeel toetsenbord waarmee je tekst kan kopieren op het ene apparaat en weer op een ander apparaat kan plakken. Ook dit is een hele handige functie en kan natuurlijk ook handig zijn voor developers.

Als mijn laatste opvallende functie is er Apple Pay dat naar het internet toe komt. Als je op het internet aan het winkelen bent en je wilt een aankoop doen, dan kan je betalen door Apple Pay door middel van een gekoppelde Apple Watch of een iPhone, waarmee je met Touch-ID kunt betalen.

iOS 10

Na de nieuwe macOS werden de updates van de nieuwe iOS geïntroduceerd. Zoals verwacht heet de nieuwe versie van iOS gewoon iOS 10. Het gedeelte over iOS 10 duurde langer dan de nieuwe macOS versie, dus is er in deze versie meer veranderd.

Op het lockscreen, die je al kunt openen als je je apparaat optilt, is er al veel veranderd. Ten eerste zijn de notificaties anders geworden. Dit zijn geen stukken tekst meer waar boven en onder lijnen lopen, maar het zijn een soort vakjes geworden. Hierdoor kan je veel makkelijker berichten antwoorden of notificaties verwijderen. Ook heeft Apple gebruikt gemaakt van de functie 3D Touch, waarmee je een notificatie kunt uitbreiden en dus meer informatie kunt zien.

Control Center is nu ook een apart vakje geworden, waarmee net zoals bij de notificaties, makkelijker te werken is. Er is nu een aparte ruimte voor muziek waardoor je deze makkelijker kunt beheren. Deze kan worden bereikt door het venster opzij te vegen. Verder is het op het notificatiescherm simpeler om widgets en de camera te bereiken.

Er zijn ook een aantal simpele updates zoals de foto-app die gezichten herkent en dat developers toegang hebben tot siri om deze steeds slimmer te maken. En ook krijgt Apple Music een compleet nieuw ontwerp en zijn er advertenties beschikbaar te stellen op de App Store. Maar waar veel tijd in is gestoken is iMessage.

Er zijn nu allerlei verschillende emoties te stellen op een bericht. Stel je wilt het uitschreeuwen, dan kun je daar een animatie voor kiezen waarmee je het bericht eerst heel groot maakt en daarna weer kleiner laat worden. Voor fluisteren kan je bijv. eerst de tekst in een berichtje heel klein maken en daarna weer groter laten worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer animaties voor. Ook kan je emoties aan iemand anders zijn bericht hangen en de hele achtergrond van de chat tijdelijk veranderen om te laten zien hoe je je over een bericht voelt. Een voorbeeld hiervan is vuurwerk.

Swift Playground

Apple liep achter op grote bedrijven zoals Google en Microsoft als het gaat om het leren programmeren aan kinderen. Iedereen zat er een beetje op te wachten dat Apple hier ook een bijdrage aan zou gaan leveren. En wat is nou een beter moment om dit te doen tijdens een WWDC?!

Tim Cook is dit jaar al langs geweest bij verschillende organisaties en mensen die graag willen dat programmeren in het onderwijs komt en dat kinderen digitaal vaardig worden. Hij was bijna een maand geleden nog in Nederland voor het StartUpFest, waar hij al zei dat programmeren een vak op school moet worden. Hiermee laat hij zien dat Apple het toch belangrijk vindt. Dus Apple heeft de komende tijd niet stilgezeten.

Bij de WWDC werd Swift Playground georganiseerd. Dit is een iPad-app die gemaakt is door Apple, waarmee kinderen kunnen leren programmeren in Swift. Hierin komen simpele lessen voor en laten kan er ook gewerkt worden aan eigen projecten. De kids leren hierdoor wel echt te kunnen programmeren met Swift, maar spelenderwijs waardoor ze het gaan zien als een soort spel. Dit is een geweldige zet van Apple en ik denk dat dit nog iets heel groots kan gaan worden. Dit wordt zeker een keer behandeld op JorCademy waarin ik deze aantrekkelijke app ga testen.

Conclusie

Apple had dit jaar een WWDC die niet snel vergeten zal worden. Er waren wat saaie stukken bij over de Apple TV en –Watch, maar er waren ook hele interessante stukken bij over iOS en macOS. Maar mijn favoriete update van deze dag was toch echt Swift Playgrounds. Eindelijk komt er een app waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren programmeren met Swift. Het is belangrijk dat Apple ook een bijdrage heeft geleverd aan het digital onderwijs. De iPad wordt zo vaak gebruikt en dus is er een grote kans dat deze app kinderen gaat aanspreken om verder te gaan met Swift. Het is ten slotte een makkelijke taal waarmee je kunt beginnen met programmeren. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen Apple met deze app kan doorgeven aan kinderen en misschien zitten er ook wel een aantal bij die later een succesvolle programmeur worden.

-Apple WWDC 2016

-Inspirerende video over de nieuwe generatie van coders

Girlsday 2016

Zoals we allemaal weten is er een tekort aan programmeurs waardoor we in de toekomst misschien te ver achterlopen op het technologische vlak. Daarom worden er tegenwoordig heel veel tools ontwikkeld en evenementen gepland waardoor we kinderen digitaal vaardig kunnen maken. Dit lukt aardig, maar vooral bij jongens. Want de meeste meiden denken dat het niets voor hun is.

Veel meiden denken namelijk dat technologische vaardigheden zoals programmeren vooral voor jongens is. Maar niets is minder waar. Waarom zou programmeren niets voor meiden zijn? Je kunt alles maken wat je maar wilt. Je moet je fantasie gebruiken en is dat dan alleen voor jongens?

Weetje: Veel mensen weten het misschien niet, maar de eerste computerprogrammeur was een vrouw. Hier vindt je een stukje over de eerste computerprogrammeur, Ada Lovelace.

Omdat er heel weinig meiden zijn die geinteresseerd zijn in technologische vaardigheden is er een evenement genaamd Girlsday. Bij dit evenement is het de bedoeling dat een groot aantal meiden zich een dag bezighoudt met verschillende bèta, technische en ICT-activiteiten.

Ik heb alles op Twitter in de gaten gehouden en zag dat vooral Microsoft Nederland heel erg bezig was met dit evenement. Ik zag een aantal leuke Tweets voorbijkomen waarop je zag hoeveel en welke activiteiten er te doen waren en wat er tijdens het evenement allemaal gaande was.

Wat ik onder andere voorbij zag komen was een Tweet over Micro:Bits. Dit is net zoals de Raspberry Pi een knutselcomputertje, maar dan wat minder krachtig. In Engeland is microbitprogrammeren al verplicht op scholen en krijgen alle scholieren een Micro:Bit om thuis mee te knutselen. Geweldig dat Microsoft Nederland deze kleine computers naar Nederland haalt, want wie weet worden deze wel eens gebruikt op onze Nederlandse scholen. Zie hier een video over de Micro:Bit.

 

– Tweetje van Microsoft Nederland over de Micro:Bit

Aan de Tweets, de video en het aantal(10.378!) was het een geslaagde dag. Nederland is weer een aantal technologie meiden rijker en als we zo doorgaan, zullen we later in Nederland, op het digitale vlak,  niet achterlopen op de rest van de wereld. En zoals Neelie Kroes heel mooi zei: “Het is mooi om te zien hoe jonge meiden hier meer te weten willen komen voor hun toekomst”.  

Video Kick-off Girlsday

 

MegaDojoNL

In heel de wereld zijn er natuurlijk Coderdojo’s te vinden.  In Nederland dus ook. Elke week wordt er een editie gehouden in deze dojo’s waar kinderen met computers kunnen klooien en leren programmeren. Afgelopen week was er een speciale editie van Coderdojo. Coderdojo Nederland heeft namelijk een MegaDojo georganiseerd in de ZiggoDome waar 1024 kinderen in aanraking kwamen met programmeren.

Voor de mensen die nog niet weten wat een Coderdojo is; Een Coderdojo is een vereniging die is opgezet door twee mensen, waar kinderen kunnen leren programmeren. Dit vonden heel veel mensen een goede beweging, waardoor deze dus een Coderdojo gingen opzetten in hun eigen regio. In Nederland dus ook. Er zijn er nu al een aantal en ben zelfs al een keer bij Coderdojo Rotterdam langs geweest(Zie: Coderdojo Scratch).

Afgelopen week is er een Coderdojo editie georganiseerd door Coderdojo Nederland, waar 1024 kinderen in de ZiggoDome in aanraking komen met programmeren. Er waren niet alleen kinderen aanwezig. O.a YouTuber Theaumes en Neelie Kroes waren er ook bij. Neelie Kroes heeft zelfs een blogpost geschreven waar JorCademy ook even in werd genoemd!

Het was een hele geslaagde dag. Ik heb via videobeelden gezien dat de kids heel enthousiast waren en graag thuis verder willen gaan met programmeren. Ook beseffen ze dat we jonge programmeurs hard nodig hebben en vooral in Nederland. De media zwijgt ook niet over dit evenement. O.a BrightTV heeft een hele leuke uitzending gemaakt over de MegaDojoNL.

JorCademy Update!

Iedere YouTube kanaal en site ondergaat weleens een update. Het is dan ook niet raar dat JorCademy nu ook een update ondergaat. Hieronder lees/zie je wat er gaat veranderen aan JorCademy.

Ik heb eerder al een review gemaakt over de Devine Pro USB-1 Microfoon. Deze werd heel geliefd en zeer vaak bekeken. Ik vond het heel leuk om deze video te maken en aangezien jullie als kijkers het leuk vinden om naar deze video’s te kijken, heb ik besloten om meer van deze video’s te maken. Eerder al heb ik voor de zekerheid nog op Twitter een peiling geplaatst waaruit kwam dat er meer mensen zijn die reviews willen.

Ik ga reviews maken over de gadgets die ik tot mijn beschikking heb, dus deze zullen niet allemaal gloednieuw zijn. Sommige gadgets zijn een jaar oud en één van mijn gadgets zelfs 24 jaar! Dat deze gadgets wat ouder zijn betekent natuurlijk niet dat ze over mindere kwaliteit beschikken. Ik gebruik ze ten slotte elke dag.

Met reviews bedoel ik niet alleen dat ik gadgets ga reviewen. Ik ga ook een nieuwe serie opstarten genaamd ‘check’, waar ik programmeertools voor een bepaalde tijd ga onderzoeken en beoordelen met een cijfer. Ik vind dit wel toepasselijk aangezien dat bij het onderwerp ‘programmeren’ past.

Over programmeren gesproken: Wat gaat er nu precies gebeuren met de programmeer tutorials? Die blijven natuurlijk gewoon. Ik ben JorCademy ten slotte begonnen om programmeer tutorials op te plaatsen. Dus programmeren is en blijft gewoon de kern van JorCademy.

Voten voor video

Je hebt vast weleens willen bepalen welke video’s in welke volgorde op een YouTube kanaal en/of een site moeten komen. Sinds kort kan dat bij JorCademy!

Het is soms irritant als je een tijd wacht op een video en als de video uitkomt is het niet de video waarop je had gehoopt. Het zou makkelijk geweest zijn als je kon voten welke video’s er op welke volgorde kunnen worden gemaakt. Ik heb een week geleden uitgevonden hoe dat kan.

Ik zat op Twitter toen ik opeens een tweet zag met een soort stembus. Iemand had boven de tweet een vraag staan en eronder twee mogelijkheden waaruit je kon kiezen. Ik vond dit heel interessant en ging verder met onderzoeken. Toen vond ik een gedeelte waarmee je zelf zo’n stembus kunt toevoegen aan een tweet. Het is zeer gemakkelijk! Als je een nieuwe tweet wilt maken, zie je ergens onderin het venster waarin je je tweet schrijft een knop waarop staat “Peiling”. Als je hierop klikt wordt je doorverwezen naar een gedeelte waar je je stembus kunt maken.

Ik wilde het gelijk uitproberen. Ik dacht eraan dat ik nog een LEGO Mindstorms #2 wilde maken, maar ook nog een Python #12. Ik heb daarom een stembus vastgemaakt aan een tweet met de mogelijkheden Python #12 en LEGO Mindstorms #2. Na een dag was de peiling voorbij en zag ik dat de meeste mensen LEGO Mindstorms #2 het eerst op JorCademy wilden zien verschijnen. Deze is nu ook bijna af en zal aanstaande weekend op JorCademy worden gepost.

Het is heel handig dat Twitter deze functie heeft ingebouwd. Dit is heel handig voor jullie als kijkers aangezien jullie zo je favoriete video’s snel op JorCademy zien verschijnen. Maar dit is vooral ook handig voor mij aangezien ik hiermee kan zien welke video’s jullie het leukst vinden om te kijken en zo kan ik een duidelijke planning maken.  Houd dus Twitter in de gaten, want ik zal regelmatig een Peiling aan een Tweet vastmaken waar jullie kunnen stemmen.

Let wel op! Deze functie werkt niet bij de Windows 10 en de Mac Twitter app.

-Dit is de Tweet die ik een tijdje geleden heb gepost met de Peiling erin verwerkt. 

2015 was AWESOME!

Eergisteren was het alweer zover: het was Oudjaarsavond. 2015 Vloog voorbij waarin allerlei leuke dingen gebeurden. Vooral ook voor JorCademy. Ik heb nog nooit een jaar gehad waarin ik zoveel  mee heb gemaakt als in 2015.

In April begon de eerste grote gebeurtenis. JorCademy was genomineerd voor de Gouden @penstaart verkiezing, de beste online content voor en door kinderen van Nederland. Op 2 April was ik uitgenodigd om naar Beeld en Geluid in Hilversum te gaan waar de Kinder Media Awards werden uitgereikt. Dit waren de Gouden @penstaart voor en door kinderen, Media Ukkie Awards, de Kameleon en de Gekko. JorCademy mocht zich de winnaar van de Gouden @penstaart door kinderen 2015 noemen. Dit kwam heel veel in de media als bijv. NU.nl en het Jeugdjournaal.

De avond dat JorCademy te zien was op het Jeugdjournaal waren er zoveel mensen tegelijk op mijn site dat de server waarop mijn site liep overbelast raakte. Daarom schaften mijn ouders een nieuwe server aan waarop JorCademy op kon lopen. Ik kreeg een idee: nu we een krachtigere server hebben kunnen er ook meer mensen meedoen waardoor er dus meer mensen op mijn site kunnen komen om meer tutorials te zien. Ik vroeg daarom of mensen die mee wilden doen met JorCademy mij een mailtje konden sturen met daarin een introductievideo van het onderwerp wat ze wilden behandelden. Daarmee kreeg ik er 2 nieuwe teamleden bij: Julian Quispel(Unity en PHP) en Arthur Rump(C# en Git). Nu heeft JorCademy er heel veel nieuwe series bij die worden behandeld door de nieuwe teamleden.

Op 21 Mei was de opening van de Onderwijsfestival. Op deze dag werd ook het CodePact ondertekend door verschillende bedrijven als Microsoft en Oracle. Het CodePact wordt getekend om alle kinderen van Nederland een kans te geven om de digitale vaardigheden te leren. Neelie Kroes was aanwezig om het event te openen en ik was erbij om geïnterviewd te worden door Neelie Kroes.

In juni was er een hackathon waar programmeurs zich bezighielden met het ‘hacken’ van het brein.  Er waren programmeurs van over de hele wereld naar de waag Amsterdam te komen om handige snufjes te ontwikkelen die het onderwijs leuker en makkelijker maken d.m.v. het brein te verbeteren.

Naar aanleiding van het interview dat Neelie en ik hadden in Mei werd ik uitgenodigd om langs te komen bij het Ministerie van OCW om samen met haar en Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker te praten over waarom programmeren in het onderwijs moet. Dit was een heel leerzaam gesprek en de staatssecretaris was erg enthousiast.

Ik was te gast bij verschillende bedrijven zoals AFAS Software die me lieten zien hoe hun bedrijf wordt versterkt met programmeurs. Ik heb heel veel coole dingen gezien. Ook was ik te gast bij Squla die een Scratch tour hielden door heel Amsterdam. Het was heel leuk om hierbij aanwezig te zijn. Een tijd later werd ging ik naar Bomberbot in Amsterdam waar ik filmpjes ging maken voor hun platform. Dit was heel cool en de video’s zijn nu ook online te zien bij de levels van Bomberbot.

Op 10 oktober was ik aanwezig bij de CodeWeek waar weer een aantal bedrijven waren die het CodePact ondertekenden. Hier werden ook een aantal nieuwe programmeertools aangekondigd en overhandigde Microsoft Nederland een cheque t.w.v. 100.000 euro aan CodeUur. Ook dit was een van de leukeren dingen in het jaar.

In de zomer deed het team van JorCademy mee aan een internationale hackathon. De beste 6 van de 60 teams mochten naar London komen om te horen wie er de grote nummer 1 winnaar was. Het was heel leuk om te horen dat we bij de beste 6 zaten. Ik vloog dus samen met Richard(teamlid) en mentor Pauline Maas van Schiphol naar Londen. Daar kregen we een leuke workshop bij Facebook. De dag erna waren we weer aanwezig bij Facebook waar we te horen kregen dat we 2e zijn geworden. Daarna gingen we nog een bustocht maken door Londen waar we bezienswaardigheden te zien kregen als de Big Ben en de Tower Bridge. Daarna vlogen we weer terug naar Schiphol.

In November werd ik door Microsoft Nederland uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het 40 jarig bestaan van Microsoft en de opening van Futureproef. Bij dit event keken we naar de computers van vroeger en hoe ze zich hebben ontwikkelt tot de computers van nu en hoe ze zich nu gaan door ontwikkelen. Ik was daar niet zonder een reden. Ik mocht namelijk het event openen. Het was heel cool om oudere computers te zien maar daarnaast ook de nieuwste computers als de Surface Book.

Dit was wat ik allemaal heb meegemaakt in 2015 en je ziet dat dit heel erg veel is. Dit is niet het enige. JorCademy heeft nog nooit zoveel kijkers gehad. We hebben een hele grote groei doorgemaakt t.o.v. vorig jaar, en nu hopen dat we dit ook gaan meemaken in 2016.

FutureProef

Vroeger konden de computers niets vergeleken bij de computers van nu, maar zal dit ook het geval zijn in de toekomst. Zullen de computers van nu geen schim zijn dan de computers van de toekomst? Dat is het thema van het FutureProef event. De bedoeling van dit event is om te kijken hoe de techniek zich van het begin tot nu heeft ontwikkeld en hoe deze techniek zich in de toekomst gaat door ontwikkelen.

surfacebookToen ik aankwam bij het M-Lab in Amsterdam, werd ik goed ontvangen en naar binnengeleid. Binnen waren er verschillende ruimtes. Zo had je bijvoorbeeld een Microsoft
ruimte waar de nieuwste Microsoft producten te zien waren. Zo had je bijv. de nieuwe Surface Pro 4, Lumia 950 en de Surface Book, waar ik zelfs even mee op de foto mocht ;-). Zo had je nog een aantal andere ruimtes zoals een kamer voor de XBOX One en een Intel ruimte, maar daar ben ik niet geweest. Ik vond het heel erg cool om de Microsoft producten uit te proberen die nog
niet eens te koop zijn in Nederland.

image4Na alle nieuwe gadgets waren er natuurlijk ook oudere computers aanwezig. Zo had je bijv. een computer van IBM. Ook was er een hele etalage van de allereerste Nokia, tot de
Nokia van nu. En een etalage met een aantal oudere computers waarvan mijn vader er nog een op zijn werk had staan! Er was ook een soort schema op de muur te zien waar de hele Windows geschiedenis opstond, van MSDOS tot Windows 10. Heel interessant.

image2Natuurlijk was er een officiële opening in een nette, best grote zaal. De inleiding werd
verzorgd door de Algemeen Directeur van Microsoft Nederland(Edwin Hageman), waarna iemand van Intel(een grote partner van Microsoft sinds het begin) een presentatie gaf over wat Intel allemaal doet. Daarna kwam de Directeur van Innovatie van Microsoft Nederland(Marcel Timmer) met een presentatie over Cloudcomputing en andere dingen die in de toekomst van pas gaan komen. En tot slot hadden we de officiële opening. Microsoft Nederland kon niemand vinden die het event zou kunnen openen, tot ze op mij kwamen. Ik opende het event dus door op het klikkertje te klikken, die een sheet zou openen waar een oude commercial van Microsoft te zien was. Daarmee was het event officieel geopend.

Erg lang ben ik niet gebleven, maar ik vond het heel erg cool om dit event te openen en om hier aanwezig te zijn geweest. Er ware heel veel coole dingen aanwezig die we uit mochten proberen en ook zag ik nog heel veel bekenden. Samengevat vond ik het dus heel leuk en Microsoft Nederland, als jullie mijn hulp nodig hebben, ben ik altijd beschikbaar ;-).

 

Paagman

Jullie zien op mijn blog weleens blogposts verschijnen waar ik een presentatie moet geven. Soms gebeurt dit op de leukste plekken. Vandaag was ik bij Paagman in Den Haag om iets te vertellen over het boek “Programmeren voor Kinderen” en te vertellen wat ik precies programmeer. Ik dacht eerst dat er niet dat er heel veel mensen zich zouden aanmelden voor mijn praatje, maar het bleek dat er ruim veertig aanmeldingen zijn en er kwamen zelfs nog meer mensen bij die zich ter plekke aanmeldden.

Toen ik bij Paagman aankwam, wist ik meteen dat dit niet zomaar een boekhandel is. Alles ziet er heel netjes uit en aan de buitenkant ziet het er veel kleiner uit dan het in werkelijkheid is. Ze hadden zelfs een klein restaurantje in de boekhandel zitten! Bij het restaurantje stond ook een podium waar ik allemaal posters zag met mijn foto en het boek erop. Naast het podium stond een kast met allemaal exemplaren van het boek “Programmeren voor kinderen” opgesteld.

De presentatie verliep heel goed. Het was een volle zaal en de kinderen waren heel erg enthousiast over de M-Bot en de Raspberry Pi. Sommige kinderen hadden de Raspberry Pi zelfs al thuis liggen. Na afloop waren er heel veel kinderen die het boek kochten en ook ouders en grootouders wilden het boek voor hun kinderen aanschaffen. Er waren ook heel veel mensen die het boek door mij wilden laten signeren en iemand wilde zelfs met mij op de foto! ;-).  Bij elkaar was het een hele geslaagde presentatie!

Ik kreeg ook nog een vraag of er ergens Scratch opdrachten te vinden zijn. Hier kan je een aantal kaarten downloaden waar uitdagende en leuke opdrachten opstaan.

FullSizeRender FullSizeRender-1 FullSizeRender-2