Categoriearchief: 1WeekPi

1WeekPi – Dag 5(Finale)

Vandaag was de laatste dag van de serie 1WeekPi. Om 12:00 uur precies mocht ik weer werken met mijn Surface Pro 3, wat ik voor een groot deel erg fijn vind. Ik vond het leuk om een week alleen maar met de Pi te werken, maar ben toch wel blij dat ik dingen kan doen met de Surface Pro 3 die ik niet kon doen met de Pi.

Ik moest vandaag weer vroeg naar school, dus kon ik voor 12:00 uur niets doen met de Pi, maar toen ik weer thuis was ging ik weer met ‘m aan de slag. Ik heb nog iets uitgeprobeerd met de Pi wat ik wel wilde doen maar door de regels niet kon doen. Ik wilde namelijk kijken hoe de VNC-verbinding tussen de Pi en de Surface Pro 3 werkte en ik moet zeggen dat ik daar erg tevreden over ben. Het werkt supersnel en ook erg accuraat. Natuurlijk ook wat gemakkelijker dat je ook met een muis en toetsenbord kunt werken.

Conclusie:

Ik vond het leuk om met de Raspberry Pi te werken en heb weer een aantal dingen geleerd. Zo was het leuk om met de VNC-verbindingen te klooien en te kijken naar Chromium waarmee je ervoor kunt zorgen dat je WhatsApp op je Pi kunt hebben. Maar voordat ik met deze challenge begon hadden we natuurlijk een duidelijke vraag opgesteld: Is het mogelijk om de Raspberry Pi als je main-computer te kunnen gebruiken?

Mijn antwoord op deze vraag is: Dat ligt eraan. Het gaat er helemaal om wat je moet doen voor dagelijks werk. Als je bijvoorbeeld editen hebt als dagtaak, dan is het niet mogelijk om de Pi als main-computer te hebben. Als je houdt van klooien met computers, browsen, programmeren en maken, dan is de Raspberry Pi voor jou mogelijk een main-optie.

Maar als je na dit alles kijkt voor wie de Raspberry Pi is gemaakt, dan kom je uit op jongere kinderen die de school/ouder voor ze koopt om kennis mee te maken met computers. Als jong kind heb je lijkt mij geen behoefte aan een computer die supersnel werkt en waar je bijvoorbeeld heel goed games mee kunt spelen. De Raspberry Pi is ontwikkeld voor kinderen om mee te leren, dus voor kids zou dit echt een main optie kunnen zijn.

Bedankt voor degenen die deze serie hebben gevolgd, ik vond het heel erg leuk en ik hoop jullie ook. Ik heb lang niets aan JorCademy kunnen doen en er is dus lang niet gepost. Maar wees niet getreurd, ik ben heel druk bezig met het maken van nieuwe content en houdt vooral Twitter in de gaten voor recente updates.

1WeekPi – Dag 4

Langzamerhand wordt het tijd voor vakantie wat betekent dat ik het steeds minder druk heb en dus steeds meer kan doen met de Raspberry Pi. Gisteren heb ik een beetje zitten klooien met webdevelopment op de Raspberry Pi, wat je dus leuk kunt doen met AdaFruit en/of Google Coder. Daarna zei ik dat ik nog een ander plan had om naar te kijken bij de Raspberry Pi en dat was natuurlijk de browser.

Ik was zo geïnteresseerd in de browser aangezien het heel erg leek op Chrome en de naam Chromium zegt natuurlijk al genoeg. Het is vrijwel identiek aan de Chrome die je op bijvoorbeeld op macOS en Windows ook kunt gebruiken, alleen werkt het natuurlijk wat trager en is het op maat gemaakt voor de Raspberry Pi. Je kunt dus ook inloggen in de browser met je Google-account. Dit heb ik gedaan en hiermee krijg je toegang tot bijvoorbeeld al je wachtwoorden, waardoor je snel kunt inloggen, maar ook heb je het gedeelte apps waar je apps als Google Docs en Google Calendars kunt gebruiken. Google Docs werkt, zogezegd in een eerdere blogpost, heel erg traag en Google Calendar ziet eruit in een hele oude stijl.

Na Google Calendar en Google Docs kun je natuurlijk ook andere webapps downloaden in de store. Ik heb hier ooit de webapp van WhatsApp gedownload waardoor ik dus ook op mijn computer toegang heb tot WhatsApp. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ik keek of het op de Raspberry Pi ook goed werkt. Het werkt zeker goed, wat ik best grappig vind, aangezien je nu ook kunt chatten op de Raspberry Pi. Heel handig voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik, maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om met je vrienden te chatten over het weekend. 😉

Het was weer een productieve dag met de Raspberry Pi en ik heb weer veel opgestoken en ook leuke dingen ontdekt. Morgen is de laatste dag en mag ik om 12:00 uur ’s middags weer op mijn normale desktop PC, de Surface Pro 3. Morgen zal er alsnog een blogpost gepost worden met leuke inhoud. Op naar de laatste dag!

1WeekPi – Dag 3

Gisteren had ik veel afspraken waardoor ik niet veel kon doen en het een minder interessante blogpost was dan normaal. Vandaag is dit echter niet zo en dus heb ik ook meer kunnen kijken naar de Raspberry Pi.

Ik heb een beetje gekeken naar hetgeen waar ik nog naar wilde kijken: Webdevelopment. Ik heb wat rondgekeken op het internet en kwam toen bij AdaFruit WebIDE. Dit is natuurlijk al vrij bekend, vooral door het logo herken je het snel. Dit blijkt een IDE te zijn die in de browser zelf te gebruiken is. Handig en werkt ook goed. Er zijn natuurlijk ook andere opties, maar dit is een van de betere en bekendere.

Naast AdaFruit IDE herinnerde ik me weer een andere IDE die speciaal is gemaakt voor de Raspberry Pi en ik eerder al had gebruikt. Ik heb het hier over Google Coder en hiermee kun je via je Raspberry Pi in de browser op je normale desktop PC webdevelopen. Je maakt dus eigenlijk een soort webserver van de Raspberry Pi. Aangezien deze tool is gemaakt door Google is het eigenlijk alweer verzekerd van een goed uiterlijk, waardoor dit natuurlijk nog meer aanspreekt dan het al doet.

-Google Coder

Naast webdevelopment heb ik vandaag ook gekeken van de mail client die standaard op de Raspberry Pi staat. Dit is Claws Mail. Dit werkt heel goed en ik vond het ook al verrassend dat er überhaupt een mail client te vinden is op de Raspberry Pi. Ik heb deze tekst nu al vaker gezegd, maar dit had je een paar jaar geleden niet op de Pi kunnen doen dus is deze echt verbeterd in een korte tijd.

Vandaag heb ik weer naar veel dingen kijken, waar ik erg blij mee ben. Ik ga nog kijken wat ik de komende twee dagen ga doen maar ik heb al een idee. Ik wil namelijk wat meer weten over de webbrowser van PIXEL, Chromium. Laten we de komende twee dagen nog goed kijken naar mogelijkheden van PIXEL op de Raspberry Pi 2.

1WeekPi – Dag 2

Doordat ik vandaag veel afspraken had, had ik weinig tijd om met de Raspberry Pi bezig te zijn en dus zal dit verslag niet lang zijn. Ik heb wel een activiteit gedaan die ik nog wilde doen met de Raspberry Pi, dus die kan ik nu afstrepen.

Ik heb in het vorige verslag vermeld dat ik graag wilde kijken naar hoe het werkt om tutorials te volgen, zoals bijvoorbeeld die van JorCademy, en dat is dus wat ik vandaag in de beschikbare tijd heb gedaan. Ik heb op Youtube gekeken naar een aantal tutorials en ik was erg verrast. Je kon op de eerdere generaties Raspberry Pi helemaal niet(goed) video’s kijken maar op mijn Raspberry Pi 2 gaat dit vloeiend. Voor bijna iedereen is het natuurlijk een must om video’s te kunnen kijken en dus is het goed dat de Raspberry Pi in zo’n korte tijd zoveel vooruit is gegaan.

Terwijl je een tutorial kijkt wil je natuurlijk wel notities maken, maar dat werkt jammer genoeg niet zo snel op de Raspberry Pi.  Op mijn Surface Pro kan ik natuurlijk met een pen werken in OneNote en heb je ook meerdere schermen om op te werken, wat je niet van de Raspberry Pi kunt verwachten, maar het zou fijn zijn als hier een iets betere oplossing voor gevonden zou kunnen worden. Het standaard programma dat hiervoor op de Pi staat is natuurlijk LibreOffice Writer, waar ik gisteren naar gekeken heb, maar de tekst buggd  nog steeds en ook is dit meer voor het schrijven van bijv. scripts.

Ik vind het jammer dat ik weinig tijd had om met de Pi aan de slag te gaan, maar morgen heb ik meer tijd en dus kan ik weer meer tijd besteden aan de Raspberry Pi. Ook heb ik voor de komende dagen nog een belangrijk doel opgesteld, namelijk, wat ik al gisteren zei, het uitzoeken van webdevelopment op de Pi. Hier zal ik me waarschijnlijk nog enkele dagen mee bezig houden, maar als dit niet het geval is bedenk ik nog iets anders leuks om op de Pi te doen. Ideeën zijn altijd welkom!

1WeekPi – Dag 1

De challenge is begonnen! Vanaf vandaag mag ik mijn Surface Pro 3 tot vrijdag vanavond niet meer gebruiken. Dit zal moeilijk worden, maar uitdagingen zijn altijd leuk. Mijn iPhone en iPad mag ik wel gebruiken wegens bereikbaarheid, school etc. Ik heb ook wat gedaan om de Raspberry Pi en de iPhone/iPad een beetje te combineren.

De Raspberry Pi is niet mee te nemen, wat voor veel mensen natuurlijk een belangrijk punt is. Voor mij ook. Dat was dus een killer optie van de Surface Pro 3. Ik heb gekeken hoe ik dit op een leuke manier kan oplossen en met succes. Door namelijk een de Raspberry Pi en de iPhone/iPad d.m.v. een VNC-verbinding te verbinden, kan je je Raspberry Pi altijd gebruiken op een mobiel apparaat, indien deze natuurlijk aanstaat. Dit werkt niet supersnel en ook niet op plekken met slecht internet, zoals school(;D), maar verder is het heel praktisch. Je zit namelijk niet meer vast aan maar een werplek.

Verder had ik natuurlijk ook een programma nodig om scripts op te schrijven en om opzetjes te maken voor JorCademy. Ik heb eerst Google Docs geprobeerd, in Chromium, maar dit werkte heel traag. Daarom ben ik gaan kijken naar de LibreOffice programma’s die standaard op de Raspberry Pi staan. Dit lijkt een beetje op Microsoft Office. Ik ben gaan werken met het programma LibreOffice Write en dit werkt best wel goed, alleen buggde de tekst een beetje.

Vandaag heb ik kunnen kijken naar de dingen die ik graag wilde weten, maar ik heb natuurlijk nog veel meer plannen. Zo wil ik nog kijken of er iets voor de Raspberry Pi is om websites te kunnen maken en in hoeverre het mogelijk is om tutorials te kijken van bijvoorbeeld Lynda.com of op YouTube.

Op naar dag 2!

1WeekPi

Veel mensen stellen de vraag of de Raspberry Pi wel een computer is die een alternatief zou kunnen zijn voor een ‘normale’ desktop PC. Een aantal jaren geleden was de Raspberry Pi hier sowieso te traag voor, maar vooral sinds de Raspberry Pi 2(6x sneller dan zijn voorganger) is de snelheid niet echt meer een issue geweest. Maar dat maakt het nog niet een alternatief. Om uit te zoeken of dit wel zo is, gaan we een experiment doen.

De Founder van JorCademy(Nick Jordan) gaat in de werkweek van 20 t/m 25 februari namelijk zijn normale computer, de Surface Pro 3, aan de kant leggen en alleen maar de Raspberry Pi gebruiken. Hierbij gaat hij letten op een aantal factoren en gaat hij kijken of de Raspberry Pi echt een alternatief kan zijn voor een Windows PC of Mac. Hierbij gebruikt hij de Raspberry Pi 2 met het OS PIXEL erop.

Elke werkdag zal komende week een verslagje op deze pagina komen te staan over de ervaringen met de Raspberry Pi die dag. Verder kun je de updates ook zien op de Facebook pagina van JorCademy, op het Twitteraccount @jorcademy en anders op Twitter ook met de hashtag #1WeekPi. Vragen en opmerkingen(indien positief) zijn altijd leuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Raspberry Pi 2