Op maandag 13 juni vond de World Wide Developers Conference van 2016 plaats. Dit evenement van Apple wordt elk jaar speciaal georganiseerd voor developers. Hier worden o.a de nieuwe iOS en macOS aangekondigd. Ook worden nieuwe updates van, de programmeertaal van Apple, Swift aangekondigd. Dit jaar werd er ook iets nieuws aangekondigd.

macOS

Na twee niet hele spectaculaire updates van watchOS en tvOS naar mijn mening, was OS X aan de beurt. Apple heeft nu al lang de naam OS X, maar deze naam is nu veranderd in macOS, wat beter past bij watchOS en tvOS. Sinds 2012 worden er geen kattensoorten gebruikt als thema voor de besturingssystemen, maar werd er plaats gemaakt voor mooie natuurgebieden in Amerika. Dit jaar is het Thema Sierra, dus is de nieuwe naam van het besturingssysteem macOS Sierra.

Er waren interessante vernieuwingen. Misschien wel de meest interessant vernieuwing is de komst van Siri naar de Mac. Deze ondersteund een aantal handige dingen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen over een onderwerp en kan je de plaatjes die erbij staan makkelijk slepen van het internet naar je desktop of presentatie. Verder heeft deze natuurlijk ook de functies die Siri op de iPhone en iPad ook heeft.

Verder wordt het ook mogelijk om je Mac via je Apple Watch te kunnen ontgrendelen en is er ook een soort universeel toetsenbord waarmee je tekst kan kopieren op het ene apparaat en weer op een ander apparaat kan plakken. Ook dit is een hele handige functie en kan natuurlijk ook handig zijn voor developers.

Als mijn laatste opvallende functie is er Apple Pay dat naar het internet toe komt. Als je op het internet aan het winkelen bent en je wilt een aankoop doen, dan kan je betalen door Apple Pay door middel van een gekoppelde Apple Watch of een iPhone, waarmee je met Touch-ID kunt betalen.

iOS 10

Na de nieuwe macOS werden de updates van de nieuwe iOS geïntroduceerd. Zoals verwacht heet de nieuwe versie van iOS gewoon iOS 10. Het gedeelte over iOS 10 duurde langer dan de nieuwe macOS versie, dus is er in deze versie meer veranderd.

Op het lockscreen, die je al kunt openen als je je apparaat optilt, is er al veel veranderd. Ten eerste zijn de notificaties anders geworden. Dit zijn geen stukken tekst meer waar boven en onder lijnen lopen, maar het zijn een soort vakjes geworden. Hierdoor kan je veel makkelijker berichten antwoorden of notificaties verwijderen. Ook heeft Apple gebruikt gemaakt van de functie 3D Touch, waarmee je een notificatie kunt uitbreiden en dus meer informatie kunt zien.

Control Center is nu ook een apart vakje geworden, waarmee net zoals bij de notificaties, makkelijker te werken is. Er is nu een aparte ruimte voor muziek waardoor je deze makkelijker kunt beheren. Deze kan worden bereikt door het venster opzij te vegen. Verder is het op het notificatiescherm simpeler om widgets en de camera te bereiken.

Er zijn ook een aantal simpele updates zoals de foto-app die gezichten herkent en dat developers toegang hebben tot siri om deze steeds slimmer te maken. En ook krijgt Apple Music een compleet nieuw ontwerp en zijn er advertenties beschikbaar te stellen op de App Store. Maar waar veel tijd in is gestoken is iMessage.

Er zijn nu allerlei verschillende emoties te stellen op een bericht. Stel je wilt het uitschreeuwen, dan kun je daar een animatie voor kiezen waarmee je het bericht eerst heel groot maakt en daarna weer kleiner laat worden. Voor fluisteren kan je bijv. eerst de tekst in een berichtje heel klein maken en daarna weer groter laten worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer animaties voor. Ook kan je emoties aan iemand anders zijn bericht hangen en de hele achtergrond van de chat tijdelijk veranderen om te laten zien hoe je je over een bericht voelt. Een voorbeeld hiervan is vuurwerk.

Swift Playground

Apple liep achter op grote bedrijven zoals Google en Microsoft als het gaat om het leren programmeren aan kinderen. Iedereen zat er een beetje op te wachten dat Apple hier ook een bijdrage aan zou gaan leveren. En wat is nou een beter moment om dit te doen tijdens een WWDC?!

Tim Cook is dit jaar al langs geweest bij verschillende organisaties en mensen die graag willen dat programmeren in het onderwijs komt en dat kinderen digitaal vaardig worden. Hij was bijna een maand geleden nog in Nederland voor het StartUpFest, waar hij al zei dat programmeren een vak op school moet worden. Hiermee laat hij zien dat Apple het toch belangrijk vindt. Dus Apple heeft de komende tijd niet stilgezeten.

Bij de WWDC werd Swift Playground georganiseerd. Dit is een iPad-app die gemaakt is door Apple, waarmee kinderen kunnen leren programmeren in Swift. Hierin komen simpele lessen voor en laten kan er ook gewerkt worden aan eigen projecten. De kids leren hierdoor wel echt te kunnen programmeren met Swift, maar spelenderwijs waardoor ze het gaan zien als een soort spel. Dit is een geweldige zet van Apple en ik denk dat dit nog iets heel groots kan gaan worden. Dit wordt zeker een keer behandeld op JorCademy waarin ik deze aantrekkelijke app ga testen.

Conclusie

Apple had dit jaar een WWDC die niet snel vergeten zal worden. Er waren wat saaie stukken bij over de Apple TV en –Watch, maar er waren ook hele interessante stukken bij over iOS en macOS. Maar mijn favoriete update van deze dag was toch echt Swift Playgrounds. Eindelijk komt er een app waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren programmeren met Swift. Het is belangrijk dat Apple ook een bijdrage heeft geleverd aan het digital onderwijs. De iPad wordt zo vaak gebruikt en dus is er een grote kans dat deze app kinderen gaat aanspreken om verder te gaan met Swift. Het is ten slotte een makkelijke taal waarmee je kunt beginnen met programmeren. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen Apple met deze app kan doorgeven aan kinderen en misschien zitten er ook wel een aantal bij die later een succesvolle programmeur worden.

-Apple WWDC 2016

https://www.youtube.com/watch?v=cJAGqDYmW1o

-Inspirerende video over de nieuwe generatie van coders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *