Nu we aan de slag kunnen gaan we kijken naar de regel code die voor de meeste beginnende programmeurs de eerste regel is. We gaan namelijk kijken hoe we “Hello World” op het scherm kunnen printen.

Tussen de curly braces van de class schrijven we onze code. Zo weet de computer dat dit stuk code bij de class hoort. Het eerste wat we tussen de braces van de class gaan schrijven is de main method.

public jorcademy {
    public static void main(String[] args) {}
}

Je hoeft niet per se te weten wat alle delen van deze regel betekenen, je moet vooral weten hoe je deze regel schrijft, want je moet deze voor elk project gebruiken. Alle code waarvan je wilt dat die worden uitgevoerd moeten immers tussen de curly braces van de main method worden geschreven. Dit betekent dat we de code die we gaan gebruiken om “Hello World” op het scherm te printen ook tussen de curly braces van de main-method moet worden geschreven.

Om “Hello World” te kunnen printen moeten we de printfunctie gebruiken. Misschien heb je de Python-serie op JorCademy al gevolgd of heb je al wat ervaring met programmeren. In dat geval weet je misschien al wat de printfunctie inhoudt. Het print namelijk, zoals de naam van de functie eigenlijk al zegt, een bepaalde waarde op het scherm.

Deze functie is in Java echter anders dan in Python. In Java wordt deze regel als volgt geschreven:

System.out.println();

De waarde die je tussen de haakjes plaatst van de printfunctie wordt op het scherm geprint. Om “Hello World” te kunnen printen moeten we dus de tekst “Hello World” tussen de haakjes zetten. Maar alleen de tekst is niet genoeg. Een stukje tekst is wat we in het programmeren ook wel een String noemen. Je kunt deze altijd herkennen aan het feit dat deze tussen haakjes staat. We moeten de tekst “Hello World” dus tussen aanhalingstekens zetten.

System.out.println("Hello World");

Als we de code nu willen uitvoeren moeten we deze eerst compilen. Dit houdt in dat de broncode, oftewel de code die we net hebben geschreven, wordt vertaald naar machinetaal, de taal die computers kunnen lezen. Dan pas weet de computer welke taken deze moet uitvoeren. Gelukkig is daar in IntelliJ een druk op de knop voor nodig, waarna je de code kunt uitvoeren. Vervolgens zie je dat de tekst “Hello World” in de console verschijnt.

Gebruikte code:

public jorcademy {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World");
    }
}

Challenge: print van boven naar beneden je naam, geboortedatum en hobby’s op het scherm.