De micro:bit is een computer die is ontwikkeld door de BBC(de Britse omroep) om kinderen aan het programmeren te krijgen. In Engeland wordt deze dan ook fanatiek gebruikt op scholen, waar het leren van digitale vaardigheden al verplicht is. In Nederland wordt het computertje gelukkig ook steeds populairder, mede door de cursussen van FutureNL.

De micro:bit heeft twee zijden die beide worden gebruikt. De meest aantrekkelijke zijde, die met een bepaalde kleur naar keuze, bevat 25 LED-lampjes waarmee figuurtjes en lappen tekst kan worden weergegeven. Verder bevat deze zijde nog twee knoppen, knoppen A en B, die kunnen worden gebruikt voor interactieve doeleinden.

De andere zijde ziet er niet zo aantrekkelijk, maar juist vrij ingewikkeld uit. Deze zijde bevat een flink aantal componenten, zoals een micro-USB aansluiting, een aansluiting voor de meegeleverde batterij, een kompassensor, een warmtesensor etc.

Er is veel software beschikbaar voor de micro:bit. Populair is de online tool MakeCode van Microsoft. Op het eerste gezicht lijkt deze veel op Scratch. Deze bevat namelijk ook een aantal categorieën met blokken. Een leuke toevoeging is dat de code die is ‘geschreven’ met de blokken ook kan worden weergegeven in JavaScript-code. Er kan dus ook op een wat realistischere manier worden weergegeven hoe een bepaalde actie van de micro:bit werkt.

In de volgende lessen zullen we ons met leuke projecten bezighouden en gaan we hoogstwaarschijnlijk weer werken met Microsoft MakeCode.