Hoi, ik ben Nick.

Ik ben 20 jaar en woon in Rotterdam. Ik studeer momenteel Informatica aan de Universiteit Utrecht.

Mijn passie voor techniek kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Mijn vader liet me zien hoe de programmeertaal Scratch werkte en ik was gelijk verkocht. Sindsdien heb ik mezelf ontwikkeld op het gebied van programmeren en gamedevelopment. Naast Scratch ben ik veel bezig geweest met de programmeertalen Python, JavaScript, Java, C# en C++ en de opmaaktalen HTML5 en CSS3.

Eerst was ik vooral bezig met het maken van console-applicaties, om mijn skills te verbeteren. Deze werden al snel saai, dus ging ik over op het maken van websites, waarbij je al snel resultaat ziet. Later, toen ik ongeveer 16 jaar was, ging over op gamedevelopment. Ik hield me veel bezig met Unity, een game engine, en C# (de programmeertaal die de engine ondersteunt).

In de toekomst wil ik graag mensen helpen om zelf verder te komen op het gebied van programmeren. Ook zou ik niet alleen graag willen werken aan games, maar ook aan andere groepsprojecten, bijvoorbeeld het ontwikkelen van apps voor Apple’s platformen (waar ik een groot liefhebber van ben) door middel van Swift. Ik zou graag een groep oprichten waar ik in de toekomst samen mee kan ontwikkelen en wellicht iets op kan zetten.

Het begin van JorCademy

Toen ik ongeveer 10 jaar oud was, kwam ik te weten over het feit dat er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een flink tekort aan programmeurs zal ontstaan, aangezien zo weinig kinderen tegenwoordig kennismaken met code. Vroeger waren computers vrij gelimiteerd en programmeren was hierdoor een van de weinige dingen die men met een computer kon doen. Hierdoor waren veel meer computergebruikers bekend met computercode. Tegenwoordig zijn computers veel meer geavanceerd. Je kunt erop gamen, video’s kijken, browsen etc. Men denkt helemaal niet meer aan programmeren. Sommige kinderen weten niet eens wat programmeren is. Dit is heel problematisch, gezien de technische ontwikkeling die we sinds 2007 doormaken. Als we later een tekort aan programmeurs hebben, kunnen de technische middelen van tegenwoordig niet meer worden beheerd en doorontwikkeld. Vanwege dit probleem heb ik als elfjarige JorCademy opgericht. 

De doorbraak van het platform

In het begin wilde ik aan hand van Scratch-tutorials, waarin ik liet zien hoe bepaald soort projecten in elkaar zaten, anderen kennis laten maken met programmeertaal. Een aantal mensen en organisaties merkten dit op en ik werd o.a gevraagd voor het geven van workshops, bijvoorbeeld bij Coderdojo Rotterdam. Een paar maanden later was ik zelfs te gast bij de opening van de CodeWeek en mocht ik hier een openingsvideo voor maken (die op een bioscoopscherm werd getoond). Intussen groeide JorCademy en ging ik over van Scratch-tutorials op Python-tutorials. 

Reactie van de jury na de winst van de Gouden @penstaart.

Begin maart werd JorCademy genomineerd voor de Gouden @penstaart, de prijs voor de beste online content voor en door kinderen. De nominatie op zich was natuurlijk een hele eer, maar op het Mediapark in Hilversum kreeg ik zelfs te horen de winnaar hiervan te zijn. Dit zette JorCademy pas echt op de kaart, mede door de reportage van het Jeugdjournaal die volgde. In mei 2015 werd ik namens JorCademy, samen met Sander Dekker en Neelie Kroes, ambassadeur van het CodePact, die staat voor digitale vaardigheden voor alle kinderen. Partners als Microsoft en Google ondertekenden dit pact. 

Periode 2017-heden

In de laatste jaren is het een stuk rustiger rondom JorCademy. Ik heb het drukker gekregen met school en de productie van video’s werd dus een stuk verminderd. Echter sta ik open voor alle uitdagingen die JorCademy biedt. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk content te maken, vragen te beantwoorden en in te gaan op uitnodigingen. Het grote doel is immers nog niet bereikt: digitale vaardigheden voor alle kinderen. 

Contact