Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Ondernemingen doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk functionaliteiten aan te bieden in de vorm van een app. Appdevelopers zijn dan ook heel erg gewild. Wil je apps maken voor particulieren of bedrijven, of natuurlijk voor jezelf, dan is appdevelopment misschien wel iets voor jou.

Verschillende platformen

Er zijn over het algemeen twee grote mobiele platformen, die je ongetwijfeld zult kennen. Ik heb heb in dit geval over iOS (hierbij tel ik ook iPadOS mee) van Apple en Android van Google. Deze besturingssystemen draaien op smartphones en tablets. Doordat mensen steeds vaker gebruik maken van deze apparaten houden steeds meer ontwikkelaars zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe snufjes om anderen het leven zo makkelijk mogelijk te maken.

Ontwikkeling Android-apps

Android-apps worden over het algemeen ontwikkeld in Android Studio. Dit is een IDE voor het Android-besturingssysteem en is beschikbaar voor macOS, Windows en Linux. Eerder was de programmeertaal Java de standaard programmeertaal wat betreft het ontwikkelen van Android-apps, maar sinds mei 2019 heeft programmeertaal Kotlin die status gekregen. De programmeertaal Java wordt echter nog wel ondersteund, net als C++.

Handige links

  • Op de Android Developers-pagina vind je cursussen om aan de slag te gaan met Android Studio. Hierbij maak je onder andere kennis net de editor, maar ook met de programmeertalen (nu nog met name Java).

Ontwikkeling iOS-/iPadOS-apps

De apps voor al Apple’s platformen worden ontwikkeld in een code-editor genaamd Xcode. Deze software is alleen beschikbaar voor macOS, zodat de software geoptimaliseerd kon worden voor slechts één platform. Eerder was Objective-C de standaard programmeertaal voor het ontwikkelen van apps voor iOS, maar in 2013 werd een nieuwe programmeertaal aangekondigd: Swift. Deze programmeertaal is een stuk makkelijker en gebruiksvriendelijker dan Objective-C. Swift is dan ook aantrekkelijk voor beginnende programmeurs die in de toekomst graag apps voor Apple’s platformen willen ontwikkelen.

Handige links

  • Apple heeft in 2016 een applicatie aangekondigd waarmee je op een speelse manier als beginner aan de slag kunt met Swift. De naam van de software is dan ook karakteristiek: Swift Playgrounds. Je kunt in deze applicatie dus niet alleen de basisprincipelen leren met o.a het karakter Byte, je kunt ook nog eens in een leeg bestand lekker klooien met Swift-code. Swift Playgrounds is beschikbaar voor iOS, iPadOS en macOS.
  • In de online documentatie van Swift vind je handige voorbeelden van Swift-code, waardoor je je kennis die je eerder hebt opgedaan met een andere programmeertaal kunt gebruiken om Swift te leren. Let op: deze documentatie is wel Engelstalig.

https://www.youtube.com/embed/uRGBxIX2puo?feature=oembedEerder is er een video op JorCademy verschenen over dit leermiddel. Kijk deze video voor meer informatie over Swift Playgrounds.

  • Op het YouTube-kanaal CodeWithChris vind je handige, duidelijke Swift-tutorials voor beginners. Hoewel ook deze bron Engelstalig is, raad ik het zeker aan om een kijkje te nemen. Je leert namelijk veel door te zien hoe iemand anders de theorie in praktijk brengt.