Voor deze praktische opdracht ga je een programma schrijven voor een staatsloterij. Je krijgt een lijst met een groot aantal personen die kans maken op de winst. Eerst introduceer je het programma, dan vindt er een afvalronde plaats en tot slot wordt de winnaar gekozen. Hierbij maak je gebruik van alles wat je tot nu toe hebt geleerd, dat wil zeggen: modules, functies, loops etc.

Als je het programma uitvoert, zou je het volgende resultaat moeten zien:

Je krijgt voordat je begint de beschikking over de volgende code: 

# De nodige modules worden geimporteerd
import random
import datetime
import time

# De array met alle kandidaten die meedoen
kandidatenBegin = [
  "Bas", 
  "Alexander", 
  "Thomas", 
  "Lieneke", 
  "Esmee", 
  "Amber", 
  "Sara", 
  "Nick", 
  "Romeo", 
  "Julia", 
  "Sophie", 
  "Sebastian", 
  "Pepijn", 
  "Ravi",
  "Iris", 
  "Giovanni", 
  "Diego", 
  "Hugo", 
  "Bryan", 
  "Floortje",
  "David", 
  "Elias"
]

# De lijst met alle kandidaten in de finale
# Deze lijst wordt later aangevuld
kandidatenEind = []

Tips/extra informatie

 1. Je maakt vier functies, introductieProgramma()afvalRonde()printResterendeKandidaten() en kiesWinnaar().
 2. Je maakt gebruik van de modules die in de bovenstaande code al zijn geïmporteerd. Zoek op internet meer informatie op indien nodig. Het internet is als informatiebron onmisbaar voor een programmeur.
 3. De datum bij de introductie moet dynamisch zijn. Dat wil zeggen: als je het programma een dag later zou uitvoeren, zou de datum nog steeds actueel moeten zijn zonder dat je de code aan hoeft te passen.
 4. Als je een stuk data in een string wilt verwerken door middel van het ‘+’-symbool terwijl dit niet van het type string is, kun je gebruik maken van de ingebouwde functie str() om dit stuk data te converteren naar een type string.
 5. Tussen de string "En de winnaar is...\n" en de bekendmaking van de winnaar zou er een pauze moeten zijn van 3 seconden. Dat wil zeggen, als deze string wordt geprint wordt drie seconden erna pas de winnaar bekendgemaakt.