Tegenwoordig krijgen mensen het steeds drukker en het leven wordt steeds stressvoller. Velen zien in games een ontsnapping van dit drukke leven. Of je nu AAA-games wilt maken voor grote gamebedrijven als Naughty Dogof Guerrilla Games, of indie games wilt ontwikkelen in je eentje of met een klein team, je zal zeker coding skills nodig hebben.

Programmeertalen

Als je games wilt ontwikkelen wordt over het algemeen aangeraden om de programmeertalen JavaC# en/of C++ goed te kennen. Vooral de laatste taal is erg belangrijk. De meeste AAA-games maken namelijk gebruik van deze programmeertaal. Dit zijn over het algemeen de beste games, zoals Uncharted 4MinecraftThe Last of Us Part II en Horizon Zero Dawn. De meeste van deze games worden dan ook gemaakt door grote gamebedrijven.

Game Engines

Grote gamebedrijven maken vaak eigen engines. Een engine kun je beschouwen als de motor van een game. Het bevat alle regels die kunnen worden toegepast om de game te ontwikkelen tot het eindresultaat. Je moet echter goed kunnen programmeren om eigen engines te kunnen schrijven. Het is namelijk heel erg moeilijk en er komt veel wiskundebij kijken.

Unity

Een populaire game engine voor beginners is Unity. Dat komt omdat het heel gebruiksvriendelijk is en je minder code hoeft te schrijven dan bij de ontwikkeling van een eigen game engine. Het is echter niet zo dat er geen goede games worden geschreven met de engine. Ori and the Blind Forest, een van de populairste exclusives van Microsoft’s XBOX One, is gemaakt in Unity. Unity werkt met de programmeertalen JavaScript en (het populairdere) C#.

Handige links

  • Op de website van Unity, unity.com, vind je handige tutorials om aan de slag te gaan met het maken van games in de engine. Hier vind je onder andere tutorials om de editor zelf te leren kennen, maar bijvoorbeeld ook om de programmeertaal C# te leren.
  • Er is een YouTube-kanaal waar elke Unity-developer wel eens een keer gebruik van heeft gemaakt: Brackeys. Op dit kanaal vind je allerlei handige tutorials over gamedevelopment in Unity van hoge kwaliteit, van C# tot het maken van gamemuziek.
https://youtube.com/watch?v=gKj1q3yeY7o%3Fstart%3D1%26feature%3Doembed

Unreal Engine

Een engine waar grotere games mee worden gemaakt, is Unreal Engine van Epic Games, het bedrijf achter onder andere het spel Fortnite, dat overigens met de engine is gemaakt. Andere games die zijn ontwikkeld in Unreal zijn Batman Arkham CityBorderlands en Pro Evolution Soccer 2021. Unreal Engine maakt gebruik van de programmeertaal C++, dat wordt beschouwd als een ingewikkelde programmeertaal. Unreal Engine zelf lijkt echter in veel opzichten op Unity en is dan ook redelijk makkelijk te leren.

Handige links

  • Op de website van Unreal Engine vind je super veel handige cursussen om aan de slag te gaan met Unreal Engine, van sound design tot C++. Deze cursussen worden zeker aangeraden als je net begint met Unreal Engine (en zelfs als je al wat ervaring hebt). 

https://www.youtube.com/embed/9fC20NWhx4s?feature=oembedEen mooie demo van Quixel die laat zien waar Unreal Engine 4 toe in staat is.