In deze tutorial gaan we kijken naar de samenwerking tussen Scratch 3.0 en de micro:bit door middel van de micro:bit-extensie in de Scratch 3.0-editor.

Voordat je kunt beginnen met het maken van projecten voor de micro:bit in Scratch moet je wat software downloaden. Ten eerste heb je de Scratch 3.0-editor nodig. Op JorCademy is hierover een video te vinden, kijk deze vooral als je de nieuwe editor nog niet hebt gedownload. Daarnaast heb je Scratch Link nodig. Hiermee kun je apparaten in de werkelijkheid, zoals de micro:bit, linken met de editor. Ten slotte heb je nog een hex-bestand nodig, die ervoor zorgt dat je Scratch-projecten kunt uitvoeren op de micro:bit.

Nu moet je de micro:bit nog linken met de editor. Dit doe je door linksonder op de extensie-knop te drukken en te klikken op het vlakje met de micro:bit. Als je de micro:bit hebt gelinkt met jouw computer, zie je hem verschijnen en kun je hem met de klik op een knop verbinden.

Nu kom je weer in de editor terecht, waar je een nieuwe categorie blokken vindt. Deze kun je (in combinatie met de andere categorieen blokken in Scratch) gebruiken om nieuwe programma’s te maken die je kunt uitvoeren op de micro:bit. Speel er eens mee en kijk wat je met de nieuwe categorie kunt doen.