Heb je altijd al je eigen professionele website willen maken? Je hebt heel veel verschillende middelen om dat als particulier te doen, zoals Wix en Squarespace. Voor grote bedrijven zijn deze middelen echter niet goed genoeg. Deze ondernemingen huren webdevelopers in om zelf een professionele website te schrijven, die de precies functioneert zoals het bedrijf voor ogen heeft. Als je de skills leert om aan de slag te gaan met webdevelopment, ben je al snel aantrekkelijk voor ondernemingen.

Programmeer- en opmaaktalen

Websites worden opgebouwd door middel van verschillende talen. Deze talen zijn op te delen in twee groepen: opmaaktalen en programmeertalen. Met opmaaktalen kun je een website stylen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld plaatjes toevoegen en de kleur van de tekst veranderen (die je immers ook met opmaaktalen kunt invoegen). Deze opmaaktalen zijn HTML en CSS. Deze talen MOET je kennen als je aan de slag wilt als webdeveloper. Gelukkig zijn deze talen heel makkelijk te leren.

Met programmeertalen kun je websites dynamischer maken. Je kunt als het ware het brein achter de site ontwikkelen. De programmeertaal JavaScript wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om animaties te maken en PHP wordt gebruikt als er wordt gewerkt met databases, bijvoorbeeld om een login-systeem te ontwikkelen. Maar er zijn nog veel meer talen die worden gebruikt voor webdevelopment. Denk bijvoorbeeld eens aan de programmeertaal Python, waar we in het vorige level mee aan de slag zijn gegaan. Django en Flask zijn bekende modules die vaak worden gebruikt bij het ontwikkelen van websites.

Handige links

  • Op het YouTube-kanaal LearnCode.academy vind je goede tutorials met betrekking tot het maken van websites voor beginners. Deze tutorials zijn Engelstalig.
  • In de boeken van Jon Duckett leer je op een redelijk simpele en mooie manier de basis van webdevelopment, in zowel HTML & CSS als JavaScript en JQuery. Deze boeken zijn in het Engels en Nederlands te krijgen.

Populaire software

Het is niet zo dat je per se een bepaald programma nodig hebt om aan de slag te gaan met webdevelopment, zoals dat bijvoorbeeld wel zo is bij gamedevelopment in de vorm van game engines. Je hebt eigenlijk al genoeg aan een standaard tekstverwerker zoals Kladblok op Windows en Teksteditor op macOS. Webdevelopers willen vaak echter wat meer functionaliteiten in zo’n tekstverwerker om sneller te kunnen werken. Daarom maken heel veel webdevelopers gebruik van geavanceerde IDE’s, zoals het bekende Visual Studio Code of Atom. Beide editors zijn heel goed en worden zeker aangeraden. Het fijne aan deze editors is dat er nog eens extra functionaliteiten kunnen worden toegevoegd in de vorm van extensies, zodat je de editor als developer echt eigen kunt maken.

Het wordt ook aangeraden om een lokale webserver op te zetten. Hiermee kun je heel snel het resultaat zien van de door jou geschreven code. Dat klinkt misschien wat eng, maar dat is het zeker niet. Je hebt namelijk slechts een programma nodig om het werkende te krijgen. Zo’n bekend programma is XAMPP. Een ander bekend programma om je eigen lokale webserver op te zetten is MAMP.