Zoals we allemaal weten is er een tekort aan programmeurs waardoor we in de toekomst misschien te ver achterlopen op het technologische vlak. Daarom worden er tegenwoordig heel veel tools ontwikkeld en evenementen gepland waardoor we kinderen digitaal vaardig kunnen maken. Dit lukt aardig, maar vooral bij jongens. Want de meeste meiden denken dat het niets voor hun is.

Veel meiden denken namelijk dat technologische vaardigheden zoals programmeren vooral voor jongens is. Maar niets is minder waar. Waarom zou programmeren niets voor meiden zijn? Je kunt alles maken wat je maar wilt. Je moet je fantasie gebruiken en is dat dan alleen voor jongens?

Weetje: Veel mensen weten het misschien niet, maar de eerste computerprogrammeur was een vrouw. Hier vindt je een stukje over de eerste computerprogrammeur, Ada Lovelace.

Omdat er heel weinig meiden zijn die geinteresseerd zijn in technologische vaardigheden is er een evenement genaamd Girlsday. Bij dit evenement is het de bedoeling dat een groot aantal meiden zich een dag bezighoudt met verschillende bèta, technische en ICT-activiteiten.

Ik heb alles op Twitter in de gaten gehouden en zag dat vooral Microsoft Nederland heel erg bezig was met dit evenement. Ik zag een aantal leuke Tweets voorbijkomen waarop je zag hoeveel en welke activiteiten er te doen waren en wat er tijdens het evenement allemaal gaande was.

Wat ik onder andere voorbij zag komen was een Tweet over Micro:Bits. Dit is net zoals de Raspberry Pi een knutselcomputertje, maar dan wat minder krachtig. In Engeland is microbitprogrammeren al verplicht op scholen en krijgen alle scholieren een Micro:Bit om thuis mee te knutselen. Geweldig dat Microsoft Nederland deze kleine computers naar Nederland haalt, want wie weet worden deze wel eens gebruikt op onze Nederlandse scholen. Zie hier een video over de Micro:Bit.

 

– Tweetje van Microsoft Nederland over de Micro:Bit

Aan de Tweets, de video en het aantal(10.378!) was het een geslaagde dag. Nederland is weer een aantal technologie meiden rijker en als we zo doorgaan, zullen we later in Nederland, op het digitale vlak,  niet achterlopen op de rest van de wereld. En zoals Neelie Kroes heel mooi zei: “Het is mooi om te zien hoe jonge meiden hier meer te weten willen komen voor hun toekomst”.  

Video Kick-off Girlsday

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.