Om deze blogpost te beginnen, wil ik vermelden dat ik over dit onderwerp eigenlijk een video had willen maken. Echter is het, door het extreem warme weer, gewoonweg te warm in de kamer waarin ik mijn video’s maak. Omdat de video te lang op zich liet wachten, besloot ik om het anders aan te pakken en een blogpost te schrijven in plaats van een video te maken.

Het schooljaar is weer voorbij en de zomervakantie is aangebroken. Dat betekent dat ik(als het wat koeler is) weer tijd heb om een paar video’s te maken voor JorCademy. Ook wil ik even terugblikken op een voor mij belangrijk onderdeel van dit schooljaar, namelijk de informaticales.

Ik heb net 4 VWO afgerond, wat betekent dat ik mijn eerste jaar informatica achter de rug heb. Ik heb mij vooraf aan dit schooljaar voorgenomen om aan het eind van het jaar een soort review te schrijven over informatica, deze blogpost dus.

Ik wil eerst even vermelden: wat ik in deze blogpost ga zeggen is niet negatief bedoeld naar mijn school toe, want het is goed dat er überhaupt informatica op mijn school wordt gegeven. Er zijn namelijk genoeg scholen die dit vak niet eens aanbieden. Ik wil eigenlijk laten zien wat er allemaal fout is aan het informatica-onderwijs in Nederland.

Ik had niet verwacht dat we alleen programmeergerelateerde dingen zouden gaan doen, want er zijn natuurlijk ook andere onderwerpen die tijdens de informaticalessen zouden moeten worden behandeld, zoals  ‘het binnenste van een computer’, maar van wat ik dit jaar heb ‘geleerd’ tijdens de informaticales ben ik heel erg geschrokken.

Het schooljaar begon met het voorbereiden van een presentatie over hacken, wat eigenlijk wel leuk was. Wat een nadeel was dat we geen uitleg/ondersteuning kregen en dat gold voor het hele schooljaar! We kregen een aantal lesuren om de presentatie voor te bereiden en aangezien we maar één lesuur informatica per week hadden, waren er al snel een paar weken voorbij. Tegelijkertijd moesten we leren voor een toets over hardware. Achttien pagina’s met ongelofelijk saaie stof, zonder ook maar enig visueel materiaal. Na deze toets gingen we verder met een Photoshop-project, alleen moesten wij die maken in GIMP, een open source alternatief voor Photoshop. Naar mijn mening hoort dit niet bij het vak informatica en zou dit eerder moeten worden behandeld bij het vak mediadesign.

Daarna gingen we werken met Microsoft Office. Dit is met afstand de grootste teleurstelling geweest. We zitten toch niet meer in de jaren negentig? We hebben in onze middelbare schoolcarrière echt wel vaker een Word-document moeten schrijven en we weten echt wel hoe we hierin een tabelletje moeten maken en deze moeten aanpassen. Echt onzin dat we dit in een aparte les nog een keer moesten doen. Overigens hadden we nog geen regel code geschreven.

Nadat er veel werd geklaagd over de aangeboden lesstof werd het eindelijk leuk. We kregen de keuze tussen een aantal codegerelateerde en andere interessante onderwerpen. Zo kreeg je de keuze om een programmeertaal te leren op Codecademy.com, kon je Python leren uit een boek en een cursus volgen over bijvoorbeeld cybersecurity, wat ik heb gedaan. Verder kreeg je nog de vrijheid om te doen wat je zelf wilde, indien de leraar hier toestemming voor had gegeven. Na deze periode was het schooljaar alweer voorbij.

Het is duidelijk dat ik totaal niet te spreken ben over het informatica-onderwijs in Nederland.  Echt beschamend dat de overheid nog niets aan deze lachwekkende stof heeft gedaan en ook niet van plan lijkt om er wat aan te doen.

Over het algemeen is het informatica-onderwijs in Nederland dus, t.o.v. landen als Engeland,  heel slecht en sommige scholen in Nederland hebben niet eens informaticalessen wegens het tekort aan leraren hiervoor. Maar we hebben zoveel mogelijkheden. Internet is een bron van informatie en we kunnen hierop alles vinden wat we willen. Hier zouden we veel meer gebruik van moeten maken. De jongere kids worden nu goed geholpen als we kijken naar wat Stichting FutureNL bijvoorbeeld allemaal doet. Ook is er een uitgebreid netwerk van Coderdojo’s(voor kinderen onder de achttien) in Nederland. Maar de jongeren hebben zeker weten veel meer ondersteuning nodig.

Ik zou graag willen weten wat jullie ervaringen zijn met informaticales op school. Je kunt deze natuurlijk delen in de comments van deze post of me benaderen via e-mail of Twitter.

Eén gedachte over “ Mijn eerste jaar Informatica

  1. Hier moet je eigenlijk wel bij vermelden dat onze docent nou niet echt fantastisch was ofzo.
    Die laatste opdracht (en dan voornamelijk de beoordeling) was trouwens ook complete bullshit, maar dat heb jij ongetwijfeld ook mee gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.