Op Zaterdag 18 Juli ben ik naar een workshop MUD Games maken geweest die werd verzorgd door Dick Janssen en Erno Mijland. Deze workshop was heel leuk en zeer leerzaam, maar wat zijn nu eigenlijk MUD Games?

MUD Games zijn een op tekst gebaseerde games. Bij dit soort games zie je niets anders dan tekst. Het is dan natuurlijk ook niet vreemd dat je je personage bestuurd met tekst. Dit is eigenlijk ook de eerste multiplayer game. Want deze game kan je met meerdere mensen tegelijkertijd spelen. Dus als jij een game maakt, kan jij die gewoon samenspelen met je vrienden, hoe cool is dat!

Maar als je een MUD Game opstart, wat zie je dan eigenlijk? Je ziet dan alleen maar tekst(niet verassend natuurlijk). Onderaan het scherm kan je allerlei commando’s invoeren zoals l(look), waarmee je de kamer ziet waarin je staat en daarin je medespelers. Jij bent te zien als een *. Als je i(inventory) invoert krijg je alles te zien wat je aanhebt en welke spullen je hebt(bijv. een sword). Dit leek me wel iets weghebben van Minecraft. Je hebt natuurlijk niet 1 kamer, dus heb je commando’s nodig om naar de andere kamers te gaan. De kamers zie je als een #. Dus als je naar  de kamer boven je wilt moet je n(north) invoeren, naar de kamer onder je s(south) en bij de kamer links en rechts moet je w(west) en e(east) invoeren. Je komt ook allerlei rare wezens tegen waar je tegen kunt vechten. Soms ben je te zwak(bijv. als je geen wapens hebt of een te laag level hebt) waardoor je dus doodgaat. Dan zie je een van streepjes gemaakt doodshoofdje in beeld.

Dit lijkt allemaal heel simpel, maar is dit ook makkelijk te maken? Het lijkt misschien simpel, maar heel erg makkelijk om te maken is het niet. De mensen die al een tijdje bezig zijn met programmeren(net als ik) zijn een beetje in het voordeel omdat veel dingen als de terminal terugkomen. Een MUD Game wordt eigenlijk afgespeeld in de terminal. Daarnaast  komt er ook heel veel C terug. C is de eerste programmeertaal waarmee je echt operating systems(besturingssystemen) kunt maken. Bijna elke belangrijke programmeertaal die je tegenkomt is gebaseerd op C(Denk maar aan Python en PHP).

In deze middag heb ik heel erg veel geleerd en was het heel erg cool om een game te maken die vroeger heel erg normaal was om te spelen. Want heel vroeger werden er heel vaak MUD Games gespeeld. Dus ik vind deze dag GOEDGEKEURD!

Klik op “Start playing now”, en speel eens zo’n MUD Game!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.