Vandaag heeft de Raspberry Pi-stichting vrij onverwachts een nieuwe Raspberry Pi aangekondigd. Het uiterlijk van het computertje is ongewijzigd gebleven, maar de processor is geupgrade van een 700Mhz ARMv6 processor naar een quadcore 900Mhz ARMv7 processor en het geheugen is verdubbeld naar 1GB.

De nieuwe RaspBerry Pi 2
De nieuwe RaspBerry Pi 2

geschiedenis

De originele Raspberry Pi werd in werd in februari 2012 geïntroduceerd. Dit eerste model beschikte over slechts 256MB, maar door de lage prijs werd het onder hobbyisten al snel een grote hit.

September 2014 werd model B+ geïntroduceerd met een geheugencapaciteit van 512MB en de verwachting was dat dit voorlopig de laatste aanpassing zou zijn.

verbeterde desktopervaring

De verrassing was dan ook groot toen vanochtend de Raspberry Pi 2 werd aangekondigd. Het grootste manco van de originele Raspberry Pi was dat de CPU vrij traag was t.o.v. de GPU. Door de nieuwe processor is deze scheve verhouding behoorlijk gelijk getrokken. Uit de eerste filmpjes die op YouTube verschijnen blijkt dat de desktopervaring significant vooruit is gegaan. Op dit moment is de nieuwe versie ongeveer zes keer zo snel als de Raspberry B+ en wellicht is er nog wat extra snelheidswinst te halen door verdere optimalisatie van Raspbian, het officieel besturingssysteem van de Raspberry Pi.

Door de nieuwe processor en het dubbele werkgeheugen zou een volledige versie van MineCraft PE ook tot de mogelijkheden moeten behoren.

De form-factor is ongewijzigd, zodat je bestaande cases kan gebruiken voor de Raspberry Pi en ook add-ons zijn compatible.

Windows 10 en Ubuntu

Door de instructieset van de ARMv7 wordt het nu ook mogelijk besturingssystemen te draaien die eerste niet mogelijk waren. Microsoft kondigde vanochtend reeds een versie van Windows 10 aan voor de Raspberry Pi. Verwacht echter geen volledige Windows ervaring. De grafische UI zal hoogstwaarschijnlijk compleet ontbreken en de versie zal gericht zijn op embedded systems.

Tevens werd een versie van Snappy Ubuntu Core aangekondigd en de ontwikkeling van een versie van Chromium (opensource ChromeOS) zal hoogstwaarschijnlijk ook een boost krijgen.

Liam Mclaughlin (alias Hexxeh), een developer die eerder een poging deed een port van Chromium te maken voor de originele Raspberry Pi maar tegen de beperkingen van de hardware aan liep, liet op twitter al weten wel mogelijkheden te zien.

Wellicht zal er tevens een versie van Android gaan verschijnen aangezien de verouderde ARMv6 voorheen het belangrijkste obstakel was.

zwakke punten

Natuurlijk heeft de Raspberry Pi nog een aantal zwakke punten. Nog steeds wordt als opslagmedium het relatief trage SD geheugen gebruikt. Indien men had gekozen voor eMMC geheugen, zou dit de snelheid nog een extra boost hebben gegeven, maar dit zou de prijs natuurlijk wel behoorlijk hebben opgedreven.

Ook ontbreekt nog steeds onboard Wifi, is Gigabit Ethernet afwezig en zal je een add-on moeten kopen om echt goed geluid uit de Raspberry Pi te krijgen.

verkrijgbaarheid

De Raspberry Pi 2 is direct verkrijgbaar tegen dezelfde prijs als de originele versie. Je moet er denk ik wel snel bij zijn, want de eerste batch telt (slechts) 100.000 exemplaren.

Eben Upton, oprichter van de Raspberry Pi-stichting, gaf vandaag aan te hopen dat er in 2015 drie miljoen Raspberry Pi’s verkocht worden, maar het zal mij niet verbazen als ze dik over dit aantal heen gaan.

Bendoo Box kondigde vandaag al aan per direct hun complete set te gaan leveren met de Raspberry Pi 2.

Natuurlijk zal JorCademy ook proberen de nieuwe Raspberry Pi 2 in handen te krijgen, zodat we een filmpje kunnen maken waarin we de snelheid van de originele Raspberry Pi vergelijken met de nieuwe versie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.