Research als programmeur

Als programmeur is vaak niets leuker dan  te werken aan projecten waar je gepassioneerd over bent. Het allermooiste hieraan is niet per se het resultaat, maar het proces van het ontwikkelen van het project. Je ziet deze met kleine stapjes steeds mooier en beter worden. Elke mijlpaal die je bereikt binnen je project is een moment om trots op te zijn. Het bereiken van een moment van euforie, dat is echter nog wel eens lastig. Het ontwikkelen van een ambitieus project komt gegarandeerd met frustraties. Het is bijvoorbeeld minder leuk om te stoeien met een bug of met problemen die bijna onoplosbaar lijken. In beide gevallen is het essentieel om research te doen als programmeur. 

Programmeurs zijn het grootste deel van de tijd niet bezig met het schrijven van code, maar vooral met nadenken en research doen voor hun project. De meeste tijd zit in het zoeken van creatieve oplossingen voor de problemen waar ze op het moment tegenaan lopen. Vaak geldt dat de problemen die je in een project tegenkomt al eerder zijn opgelost. Vaak zonder dat je dat zelf weet. Meestal geldt: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, dat kost je alleen maar tijd. Het is zonde om deze kostbare tijd (en soms zelfs geld) te verspillen aan het oplossen van een moeilijk probleem, terwijl de oplossing er al is. Het doen van onderzoek als programmeur is dus heel belangrijk. 

Moeilijkheden bij nieuwe programmeurs

Voor beginnende programmeurs is dit ‘onderzoeken’ misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Over het algemeen worden we opgevoed met de mentaliteit dat het niet correct is om ‘af te kijken’ en werk van anderen te gebruiken en te delen. Die gedachte kun je als programmeur in 99% van de gevallen eigenlijk verwaarlozen, hoe gek dat misschien ook lijkt. Waarom zou je de slimme oplossingen voor codeerproblemen die door anderen zijn bedacht niet gebruiken, als deze toch publiekelijk beschikbaar en vrij toepasbaar zijn? Als programmeur is het dus niet fout om bestaande oplossingen voor problemen in je eigen project te gebruiken. Het is juist heel slim. 

“Research is creating new knowledge.”

Neil Armstrong (1930 – 2012)

Een ander struikelblok voor beginnende programmeurs bij het doen van research, is dat het vaak lastig te bepalen is welke bronnen op het internet betrouwbaar zijn. Daarbij is het lastig te bepalen hoe nuttig het is om gevonden oplossingen in een eigen project te gebruiken. Ik hoop je met deze blogpost wat meer handvatten en tips te geven voor het effectief doen van research. 

Populaire bronnen onder programmeurs

Als je zoekt naar de oplossing van een bepaald probleem, zijn de eerste zoekresultaten vaak het meest bruikbaar. In de afbeelding hieronder worden bronnen als Tutorialspoint en GeeksForGeeks bijvoorbeeld aanbevolen door mijn zoekmachine. Dit zijn voorbeelden van twee bronnen waar programmeurs vaak gebruik van maken. 

Research als programmeur - Zoekresultaten voor het probleem 'Binary Search in C#'.
Zoekresultaten voor het probleem ‘Binary Search in C#’.

Daarnaast zou het gek zijn als ik StackOverflow niet zou benoemen in het lijstje van populaire bronnen. Deze life-saving website is misschien wel de allerpopulairste onder programmeurs. Hier kun je oplossingen vinden voor ontzettend veel problemen, in heel veel verschillende programmeertalen. Eigenlijk is dit een soort forum waar je als ontwikkelaar je problemen kwijt kunt. Anderen kunnen hier vervolgens op reageren om je te helpen deze problemen op te lossen. Je kunt hier ook van profiteren als bijstander, door te zoeken naar een probleem dat overeenkomt met het probleem waar je tegenaan loopt, en slechts te kijken naar de reacties die binnen die thread worden gegeven en de aanbevolen oplossingen voor je eigen project te gebruiken. 

Wel een kleine waarschuwing: voordat je een nieuwe post maakt in StackOverflow is het verstandig om te controleren of niemand anders eerder een vergelijkbaar probleem heeft gepost. StackOverflow-gebruikers zouden passief-agressief kunnen reageren op ‘niet-efficiënt’ gebruik van het platform. 😅      

Research als programmeur - StackOverflow: een onmisbare bron voor programmeurs.
StackOverflow: een onmisbare bron voor programmeurs.

Er zijn nog veel meer bronnen die door programmeurs uit verschillende branches vaak worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan W3schools voor webdevelopment, Programiz, StackExchange, CoderProject, GitHub, Wikipedia (vaak bij complexere problemen), Microsoft-documentaties en nog veel meer. Deze bronnen kunnen dus ook zeker op ons lijstje met bronnen voor het doen van effectief onderzoek. 

Wat wel een groot nadeel kan zijn is dat de meeste van deze  bronnen Engelstalig zijn. Dat komt omdat de auteurs van deze bronnen zoveel mogelijk mensen over de hele wereld willen bereiken en dat kan nu eenmaal het best in het Engels. Als je iets jonger bent of Engels een lastige taal voor je is, is dit niet handig. Voor dit probleem is helaas slechts een oplossing: beter worden in Engels. Elk nadeel heeft zijn voordeel: als je regelmatig Engelse bronnen raadpleegt zul je merken dat je Engelse vaardigheden ook beter worden. Je zou kunnen zeggen dat je tijdens je ontwikkeling als programmeur vaak automatisch beter wordt in Engels.   

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het doen van onderzoek als programmeur ontzettend belangrijk is. Met name omdat je hiermee veel kostbare tijd en moeite bespaart. Als je net begint met programmeren kan het doen van onderzoek uitdagend zijn, door de ingebakken mentaliteit dat het raadplegen van externe bronnen fout is of doordat het lastig kan zijn om geschikte bronnen te vinden voor jouw specifieke probleem. Soms is jouw probleem wellicht te specifiek en zijn er geen beschikbare oplossingen te vinden. Je zou je probleem in dit geval zelf kunnen voorstellen op een forum als StackOverflow (indien je jouw probleem niet kunt opdelen in reeds opgeloste  deelproblemen). 

In een eerdere blogpost kwam ik tot de conclusie dat je alleen beter wordt in programmeren door het regelmatig te doen. Dit geldt ook voor het onderzoek wat je als programmeur doet. Als beginnend programmeur lijkt dit doen van onderzoek misschien een struikelblok, maar als je eenmaal de kneepjes van het vak onder de knie hebt zul je merken dat dit onderzoek je heel veel zal opleveren.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.