Tien jaar geleden startte ik met JorCademy en lanceerde ik de allereerste video over Scratch. In de daaropvolgende jaren hebben er tal van mooie gebeurtenissen plaatsgevonden. Een hoogtepunt was zonder twijfel de overwinning bij de Gouden Apenstaart-verkiezing, waar de prijs voor de beste online content door kinderen werd binnengesleept. Denk ook aan de boeiende presentaties die we hebben gegeven, de bedrijven die we hebben bezocht en natuurlijk de mensen die we met onze video’s hebben kunnen helpen. Voor mij persoonlijk is dit laatste altijd het meest waardevol geweest. Het hoofddoel was gedurende 10 jaar helder: elke Nederlandse jongere in aanraking brengen met programmeertaal.

Einde ontwikkeling lesmateriaal

Het platform heeft zijn hoogtepunt gekend tussen 2015 en 2018. Sinds 2019 is helaas een afname in bezoekersaantallen op ons platform waarneembaar. Dit terwijl de kwaliteit van de content aanzienlijk verbeterd is in vergelijking met bijvoorbeeld 2018. Na een grondige analyse kan ik slechts één harde conclusie trekken: met enkel JorCademy kunnen we ons doel niet langer bereiken. Ons kleine team is in staat hoogwaardig lesmateriaal te produceren, zoals we hebben laten zien, maar we beschikken niet over de tijd, het budget en de expertise om dit materiaal dusdanig onder de aandacht te brengen dat het daadwerkelijk impact heeft. Ondanks onze verzoeken om hulp van derden, zijn deze niet ingewilligd, wat ons momenteel met lege handen achterlaat. Als team hebben we deze situatie besproken en zijn we tot de conclusie gekomen dat we geen vrijwillige inspanningen willen leveren als we geen vertrouwen hebben in de relevantie van ons product. Het creëren van kwalitatief hoogstaand lesmateriaal vergt immers aanzienlijke inspanning. Om die reden hebben we besloten om de ontwikkeling van het nieuwe lesmateriaal per direct stop te zetten. Dit betekent ook dat de ontwikkeling van content voor op het YouTube-kanaal, na 10 jaar, zal stoppen.

Een nieuwe benadering

Wat nu? Betekent dit het einde van JorCademy als platform? Dit vraagstuk hebben we intern eveneens uitvoerig besproken. Het stopzetten van contentontwikkeling betekent niet dat JorCademy geen waarde meer kan hebben. Onze website, blijft beschikbaar. Het lesmateriaal op de website blijft bruikbaar en we kunnen op de website referenties plaatsen naar andere bronnen waar beginners kunnen leren programmeren. Daarnaast is de toegangslink voor de Discord-server op de website te vinden. Deze Discord-server zal actief blijven en wellicht zelfs uitgroeien tot ons belangrijkste platform voor de toekomst van JorCademy.

We willen JorCademy transformeren van een internetplatform met programmeercontent naar een actieve, toegankelijke community waar geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. We beschouwen onze al redelijk actieve Discord-server als geschikt voor dit doel. Als teamleden leggen we onze vorige verantwoordelijkheden neer, maar we blijven vragen beantwoorden, een veilige omgeving waarborgen en de Discord-server zo levendig mogelijk houden.

We begrijpen dat dit voor sommigen teleurstellend nieuws kan zijn. JorCademy heeft immers lange tijd waardevol werk verricht en gedurende haar tienjarige bestaan veel mensen geholpen. Maar zoals Steve Jobs ooit zei: “(…) the only way to do great work is to love what you do” en dit geldt niet voor ons, zolang we niet overtuigd zijn dat ons lesmateriaal aanslaat.

Wil je nieuwe mensen ontmoeten die, net als jij, geïnteresseerd zijn in techniek, creativiteit, games of programmeren? Voel je vrij om deel te nemen aan onze Discord-server. Natuurlijk wordt het ook gewaardeerd als je de link deelt met anderen die mogelijk interesse hebben. Zo help je onze community te groeien. Tot slot wil ik iedereen bedanken voor hun betrokkenheid bij JorCademy’s content. Dit project is gedurende mijn jeugd een groot deel van mijn leven geweest en heeft me veel geluk gebracht. Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.